O πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, διαφωνεί με το προτεινόμενο μορατόριουμ στην τεχνητή νοημοσύνη

O πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, διαφωνεί με το προτεινόμενο μορατόριουμ στην τεχνητή νοημοσύνη
epa06402237 Alphabet executive chairman Eric Schmidt, speaks during the AI forum of the Future of Go summit at Wuzhen internet international conference and exhibition center in Wuzhen, China's Zhejiang province, 24 May 2017.(issued 21 December 2017). Eric Schmidt is stepping down as executive chairman of Alphabet, Google's parent company and transitioning to technical advisor, the company announced. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις 22 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.800 υπογράφοντες – συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, του Gary Marcus και του συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak – ζήτησαν ένα εξάμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης «πιο ισχυρών» από το GPT-4.

Η ταχεία ανάπτυξη της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει ορισμένους ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας να ζητήσουν εξάμηνο μορατόριουμ στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak και ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την επιστολή υποστήριξης της προσωρινής αναστολής.

Ωστόσο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, διαφωνεί. Ο λόγος; Το μορατόριουμ θα βοηθούσε άλλες χώρες να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Το προτεινόμενο μορατόριουμ ζητά από τις εταιρείες να σταματήσουν την ανάπτυξη σύνθετων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες, μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των ανησυχιών σχετικά με την κακή χρήση και τους «σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα». Σύμφωνα με τον Schmidt, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις απειλές από την τεχνητή νοημοσύνη ακόμα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του μια πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παρατηρήσεις του Schmidt γίνονται σε μια εποχή που εργαλεία όπως το ChatGPT και το Midjourney, που δημιουργεί εικόνες μέσω τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ξεκινήσει μια «επανάσταση» παγκοσμίως.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον (και ανησυχία) για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι έχει υιοθετηθεί ευρέως – για τη συγγραφή δοκιμίων και τον προγραμματισμό διακοπών, από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υποστήριξη επαγγελματικών ρόλων, κ.λπ. Καθώς οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο συνηθισμένες, ο Schmidt, όπως και άλλοι ειδικοί, έχει εκφράσει ανησυχίες για την ανάγκη ρύθμισης σε αυτόν τον χώρο.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Schmidt είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο περίπλοκα από όσο μπορούν να κατανοήσουν πλήρως οι άνθρωποι, ωστόσο οι εταιρείες συνεχίζουν να εισάγουν νέα προϊόντα. Ο πρώην επικεφαλής της Google ανησυχεί επίσης για την πιθανή εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, εάν δεν επιβληθούν διασφαλίσεις.

Ο Schmidt έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι εάν ο κλάδος δεν θεσπίσει πλαίσια για το πώς να εργαστεί με αυτήν την τεχνολογία, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την κοινωνία και το δημοκρατικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: