Ο Ράιαν Ρέινολντς και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ “ρίχνουν” εκατομμύρια σε αυτή τη startup

Ο Ράιαν Ρέινολντς και άλλοι σταρ του Χόλιγουντ “ρίχνουν” εκατομμύρια σε αυτή τη startup
epa07543557 Canadian-American actor Ryan Reynolds (L) and his wife Blake Lively (R) attend the US premiere of the film 'Pokemon Detective Pikachu' in New York, New York, USA, 02 May 2019. EPA/PETER FOLEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ηθοποιός Ryan Reynolds δήλωσε ότι «τα προϊόντα της startup Bending Spoons με τρομάζουν τόσο πολύ, που έπρεπε να επενδύσω».

της Chloe Taylor

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα ένας επιχειρηματίας να συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την εταιρεία του. Σίγουρα δεν συμβαίνει κάθε μέρα η start-up του να προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ ως επενδυτές.

Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για την Bending Spoons—μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Μιλάνο που ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε συγκεντρώσει 340 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των αστέρων του κινηματογράφου Ryan Reynolds και Gabrielle Union, της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo, του Ιάπωνα ποδοσφαιριστή Keisuke Honda και του βετεράνου των ψηφιακών μέσων Kerry Trainor.

Από την ίδρυσή της το 2013, η Bending Spoons – η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει τη συνολική της αποτίμηση – έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας σειράς εφαρμογών για κινητά που απευθύνονται σε δημιουργούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής επεξεργασίας βίντεο Splice και του προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη Remini. Οι εφαρμογές της εταιρείας χρησιμοποιούνται από περισσότερα από 90 εκατομμύρια άτομα κάθε μήνα.

Η εταιρεία ακολούθησε έναν κάπως ασυνήθιστο δρόμο για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, είπε στο Fortune ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής Luca Ferrari – βοηθούμενος από το γεγονός ότι η επιχείρηση ήταν «κερδοφόρα από την πρώτη μέρα».

Ενώ πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις επιλέγουν να συγκεντρώσουν χρήματα πριν από το ένατο έτος λειτουργίας τους, η ασυνήθιστη πρώιμη οικονομική επιτυχία της Bending Spoons σήμαινε ότι μπόρεσε να αντέξει. Αντίθετα, οι ιδρυτές επανεπένδυσαν τα κέρδη τους στην εταιρεία και αναζήτησαν κεφάλαια μέσω τραπεζικών δανείων.

Όταν η Bending Spoons άνοιξε τις πύλες για τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης το περασμένο καλοκαίρι, ο Ferrari είπε ότι «η προσφορά καλύφθηκε σχεδόν αμέσως»—αλλά οι ιδρυτές αποφάσισαν «να κρατήσουν ανοιχτό τον γύρο για μερικά εξαιρετικά άτομα».

Ο Reynolds, ο οποίος επένδυσε ένα άγνωστο ποσό μέσω της εταιρείας του Maximum Holdings, είπε σε μια δήλωση ότι τα ιδιαίτερα προϊόντα της Bending Spoons ήταν αυτά που κέντρισαν το ενδιαφέρον του.

«Οι εφαρμογές τους επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να γίνει δημιουργική ιδιοφυΐα με ελάχιστη προσπάθεια», είπε. «Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα τους με τρομάζουν τόσο πολύ, που έπρεπε να επενδύσω».

«Μας είπε ότι ξετρελάθηκε με το γεγονός ότι είμαστε αουτσάιντερ», είπε ο Ferrari στο Fortune.

Η ιστορία της Bending Spoons είναι εξαιρετική. Θεωρείται ότι το 90% των νεοσύστατων επιχειρήσεων τελικά αποτυγχάνουν, ενώ πολλές εταιρείες λειτουργούν για χρόνια πριν πραγματοποιήσουν ποτέ κέρδη.

Οι εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν τις συμβουλές του Ferrari χωρίς να ξοδέψουν ούτε μια δεκάρα.

«Γίνετε ανεξάρτητος στοχαστής», λέει. «Μπορεί να σκοντάψετε και να ‘καείτε’ — αλλά έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι επιτυχημένο. Όταν από προεπιλογή κάνεις ό,τι σου λένε όλοι να κάνεις, είσαι προορισμένος να είσαι μέτριος».

Είναι μια φιλοσοφία που ο ίδιος ο Ferrari είπε ότι τον βοήθησε να κάνει την Bending Spoons την  εταιρεία που είναι σήμερα.

«Η επιλογή που κάναμε να δεχτούμε μια ελαφρώς πιο αργή καμπύλη ανάπτυξης μας έδωσε τη δυνατότητα να μην συγκεντρώσουμε χρήματα νωρίς και να διατηρήσουμε την πλήρη διακυβέρνηση και τον έλεγχο», είπε. «Όλοι στους οποίους πήγαμε για συμβουλές, μας είπαν να κάνουμε το αντίθετο, και εμείς πήγαμε ενάντια σε αυτά που μας συμβούλεψαν. Πρέπει να προσπαθήσεις να σκέφτεσαι με το δικό σου τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο Ferrari τόνισε επίσης τη σημασία της φροντίδας των ανθρώπων που βοηθούν στην οικοδόμηση της εταιρείας. Η Bending Spoons βραβεύεται για την επένδυση στο εργατικό της δυναμικό, το οποίο της έχει αποφέρει πολλά βραβεία ως κορυφαίος εργοδότης.

«Είμαστε περήφανοι για την εταιρική μας κουλτούρα», είπε ο Ferrari στο Fortune. «Έχουμε κερδίσει βραβεία ως το καλύτερο μέρος για εργασία στην Ιταλία, στην Ευρώπη, για γυναίκες και για millennials».

Η φήμη της εταιρείας ως εργοδότη, είπε, οφείλεται στο ότι η εταιρεία «ποτέ δεν κάνει υποχωρήσεις ως προς το σύνθημά της ‘όλοι για έναν, ένας για όλους’».

«Έχουμε σχεδόν μηδενικό ποσοστό παραιτήσεων – ουσιαστικά δεν χάσαμε ποτέ κάποιο άτομο που θέλαμε πραγματικά να κρατήσουμε και νομίζω ότι αυτό λέει πολλά».