Ο Σόιμπλε ζητά ξανά από την ΕΚΤ να σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση

Ο Σόιμπλε ζητά ξανά από την ΕΚΤ να σταματήσει την ποσοτική χαλάρωση
Minister of Finance of Germany Wolfgang Schaeuble attends the Eurogroup tour-de-table during informal meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN) in Riga, Latvia, April 24, 2015. REUTERS/Ints Kalnins - RTX1A2MR

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να πιέζει για τη διακοπή του QE.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ξανά από την ΕΚΤ να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιστρέψει το επίπεδο των επιτοκίων σε «ομαλά επίπεδα».

Η νέα παρέμβαση ήρθε μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην οποία θεωρητικά θα συζητηθεί το χρονικό πλαίσιο της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΚΤ βλέπει ότι η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες απειλεί την οικονομική ανάκαμψη, και κυρίως τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

«Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Σόιμπλε στην Φρανκφούρτη. «Είναι καιρός να επιστρέψουμε σε μια κανονική νομισματική πολιτική», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η αγορά κρατικών ομολόγων υπήρξε ένας παράγοντας κλειδί για την πορεία των παγκόσμιων αγορών το τελευταίο διάστημα. Η γερμανική οικονομία υπήρξε μια από τις πλέον ευνοημένες αυτής της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων, οκταετίας και άνω, είναι αρνητικά. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα πληρώνεται για να δανείστεί.

Μετά τις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας να σταματήσει την πολιτική αγορών και να αυξήσει τα επιτόκια, οι παγκόσμιες αγορές έχουν στραφεί σε Ευρώπη και Ιαπωνία για να αναζητήσουν υποστήριξη. Και οι δύο κεντρικές τράπεζες μοιάζουν διστακτικές μπροστά στο φάσμα της διακοπής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.