«Όχι» σε νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις λέει η Ρωσία

«Όχι» σε νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις λέει η Ρωσία

Τη νομιμότητα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία αμφισβητεί η Μόσχα που ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία.

Να εφαρμόσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ζήτησε από την κυβέρνηση του Κιέβου και τη Δύση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Ρωσία να καθίσει εκ νέου στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η έναρξη νέων συνομιλιών την ώρα που οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ουκρανία δεν έχουν εφαρμόσει την προηγούμενη συμφωνία της Γενεύης για αφοπλισμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θα ήταν «σαν να κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας», ενώ είπε πως θα ήταν «ασυνήθιστο» να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον στρατό κατά Ουκρανών πολιτών.

«Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη», είπε ακόμη ο Λαβρόφ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, ιδίως αν τη δυσαρεστήσει το αποτέλεσμα. Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα έπρεπε μάλλον να επιδιώξει να αρχίσει μια διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά και για να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας πριν οι πολίτες ψηφίσουν.

«Αντιλαμβάνομαι ότι εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας. Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν», απάντησε από την πλευρά της Ουκρανίας ο ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών, λέγοντας πως «Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές και σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών».

Ο Ντεστσίτσα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συναινούσε να διεξαχθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη εάν τα μέρη δεσμεύονταν για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στην οποία θα κατέληγαν. Πάντως «η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές» την 25η Μαΐου, πρόσθεσε.

 

Στην ανατολική Ουκρανία ο στρατός συνεχίζει και «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για την κατάληψη των περιοχών που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους φιλορώσοι αυτονομιστές, τέσσερις στρατιώτες και περισσότεροι από 30 αυτονομιστές σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ.

«Υπολογίζουμε ότι οι τρομοκράτες έχασαν περισσότερους από 30 ανθρώπους», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Στο Ντονέτσκ, η υπηρεσία Τύπου του αεροδρομίου ανακοίνωσε σήμερα την «προσωρινή διακοπή» όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, πέραν του ότι η απόφαση ελήφθη από τις ουκρανικές αεροπορικές αρχές.

Ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. Νέες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας και πεζοναυτών θα αναπτυχθούν επίσης στις βάσεις του στόλου, μεταξύ τους η Σεβαστούπολη στην Κριμαία.

«Νέα υποβρύχια θα ενταχθούν φέτος στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και πλοία επιφανείας νέας γενιάς. Όλο αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή από εμάς», δήλωσε ο Σόιγκου στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και εξήγησε ότι ο στόλος θα λάβει χρηματοδότηση 86,7 δισ. ρουβλίων (2,43 δισ. δολαρίων) μέχρι το 2020.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει 40 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, θεωρείται εγγυητής των νότιων ρωσικών συνόρων και μια πλατφόρμα προβολής στρατιωτικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το Μάρτιο προκάλεσε τη χειρότερη κρίση μεταξύ Ανατολής και Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η δράση της Ρωσίας στην Κριμαία ήταν εν μέρει μια απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία επίσης φοβόταν ότι οι νέες ουκρανικές αρχές θα ακύρωναν μίσθωση που επιτρέπει στο ρωσικό στόλο να διατηρήσει τη βάση του μέχρι το 2042.

Πτώση στις τουριστικές κρατήσεις της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης
«Έχουμε καταγράψει από τον Μάρτιο μια πτώση 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος του αριθμού των κρατήσεων τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα η εκτελεστική διευθύντρια του συνδέσμου ρωσικών τουριστικών επιχειρήσεων (Ator) Μάγια Λομίτζε – συνδέσμου που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού στη Ρωσία.

«Με την κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, πολλοί τουρίστες φοβούνται για την ασφάλειά τους και τη συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντί τους. Από τη Γαλλία, για παράδειγμα, καταγράψαμε τον Απρίλιο την ακύρωση πολλών χιλιάδων ταξιδιών που προβλεπόταν να γίνουν στα τέλη του Ιουνίου», είπε η Λομίτζε.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, «πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έχουν εξηγήσει την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ακυρώσεις ταξιδιών επικαλούμενοι ότι διαφωνούν με την πολιτική της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Άλλοι αντιθέτως εξέφρασαν την επιθυμία να έλθουν για να δουν αυτό που έχει συμβεί με τα δικά τους μάτια», πρόσθεσε η ίδια.

Το περασμένο φθινόπωρο καταγραφόταν ήδη πτώση του αριθμού των ταξιδιών ξένων τουριστών στη Ρωσία —σχεδόν 2,7 εκατ. το 2013—, η οποία αποδιδόταν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 ως 12% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Λομίτζε, η οποία εξήγησε την τάση αυτή επικαλούμενη την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει υποστεί το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι.

Το ρωσικό νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται στα τέλη του 2013 και ενισχύθηκε από την ουκρανική κρίση και τις απειλές για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως εξάλλου επιταχύνθηκε κι η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Βερολίνο: «Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο»

Σκηνές εμφυλίου στην Ουκρανία

«Κάποιοι θέλουν να αφανίσουν την Ουκρανία»

Πολλαπλασιάζονται οι συγκρούσεις στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας