O…«έρωτας» μπουγάτσας και κρουασάν στα διεθνή ΜΜΕ

O…«έρωτας» μπουγάτσας και κρουασάν στα διεθνή ΜΜΕ

Το «Μπουγατσάν» μετά την Θεσσαλονίκη, κατακτά και τις αγορές του εξωτερικού και «βγαίνει» στο National Geographic. 

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τη νυχτερινή της διασκέδαση, τους χαλαρούς ρυθμούς της αλλά και για τη μπουγάτσα της!
Ο επισκέπτης επιβάλλεται να δοκιμάσει την παραδοσιακή συνταγή και στην αλμυρή και στην γλυκιά εκδοχή της, αφού μαζί με τα τσουρέκια Τερκενλής, αποτελεί σήμα κατατεθέν της συμπρωτεύουσας της Ελλάδας.

Για όσους όμως πειραματίζονται περισσότερο με το φαγητό τους, υπάρχει και η επιλογή του Μπουγατσάν. Τι είναι αυτό; Είναι το έδεσμα που προκύπτει από το «πάντρεμα» μιας μπουγάτσας με ένα κρουασάν. Εμπνευστής του ο 38χρονος Δημήτρης Κοπαράνης, που δημιούργησε ένα κρουασάν με γέμιση από κρέμα μπουγάτσας, πασπαλισμένο με άχνη και κανέλα. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο Δημήτρης έχει μαγειρέψει δίπλα στον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό του σεφ. Ο ίδιος είναι food blogger, food editor και ασχολείται με την καλλιτεχνική διεύθυνση των εστιατορίων.

Το «υβριδικό» γλυκό σερβίρεται καθημερινά στο breakfast που φτιάχνεται στο Estrella και βαδίζει στα χνάρια του cronut, ενός ντόνατ από ζύμη κρουασάν, που έχει πολλάκις πρωταγωνιστήσει στην Αμερική στις επιχειρηματικές ειδήσεις τηλεοπτικών δικτύων, όπως το Bloomberg και το Marketwatch. Όπως αναφέρει στο blog του ο Δημήτρης, τα υβριδικά γλυκά είναι ό,τι πιο «hot right now» στον κόσμο του φαγητού.

Βγαίνει και εκτός Ελλάδας
Η νέα γαστριμαργική πρόταση έγινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μόδα, ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα. Έπειτα από ενέργειες του γραφείου του ΕΟΤ στο Λονδίνο, δημοσιογραφικό συνεργείο έφτασε στη Θεσσαλονίκη και η απεσταλμένη Audrey Gillan κάλυψε την παραγωγή του μπουγατσάν για το National Geographic και το διάσημο περιοδικό OLIVE! Η έκθεση του μπουγατσάν σε ΜΜΕ τέτοιου βεληνεκούς σίγουρα επιφυλάσσει εξελίξεις που ούτε ο ίδιος ο Δημήτρης δεν τις φαντάζεται. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τις πιο ευφάνταστες γεύσεις, όπως για παράδειγμα κρουασάν με κανέλα και κρέμα από φιστίκι, κρουασάν με κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο και για το καλοκαίρι, κρουασάν με παγωτό, ενώ επεξεργάζεται και νέους συνδυασμούς για εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από την κλασσική μπουγάτσα.

Το «κοινωνικό πρόσωπο» μιας λιχουδιάς
Αξίζει να αναφερθεί πως το μπουγατσάν εκτός από υπέροχη γεύση έχει και «κοινωνικό πρόσωπο». Συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού τις επόμενες ημέρες με την αγορά του ο καταναλωτής βοηθάει παράλληλα και σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένα από την Κυριακή των Βαίων (13/4) μέχρι το Μεγάλο Σάββατο (19/4) θα δημιουργηθεί ένα επετειακό μπουγατσάν, από το οποίο μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών των Δήμων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά μέσω της ομάδας Άρσις.

Και επειδή πολλοί θα αποφύγετε τον πειρασμό λόγω νηστείας σας λέμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αποχής από το υβριδικό γλυκό, καθώς η γεύση του επετειακού Μπουγατσάν θα είναι, λόγω των ημερών, νηστίσιμη και θα έχει γεύση καρύδας και σοκολάτας, ενώ θα συνοδεύεται και από ένα μικρό σοκολατένιο αυγό από κουβερτούρα. Σημαντικοί καλλιτέχνες, street artists και graphic designers έχουν δε αναλάβει να φτιάξουν ειδικά stickers για το κουτί του Μπουγατσάν (για αυτούς που το παίρνουν πακέτο).

Διαβάστε περισσότερα: 

Προσούτο Made in….. Greece

Όσπρια από την Καστοριά στο Μανχάταν και τη Μόσχα

Σνακ χωρίς γλουτένη από το Κιλκίς, στις παγκόσμιες αγορές