Οι χώρες του NATO στην Ευρώπη θα δαπανήσουν 380 δισ. δολάρια το 2024 – Η Ελλάδα στο «κλαμπ» του 2%

Οι χώρες του NATO στην Ευρώπη θα δαπανήσουν 380 δισ. δολάρια το 2024 – Η Ελλάδα στο «κλαμπ» του 2%
epa09271022 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference with Spain's Prime Minister (unseen) during a NATO summit at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels, Belgium, 14 June 2021. Leaders of NATO countries warned Russia on June 14, 2021, that there could be no return to normal relations between Moscow and the military alliance until it complies with international law, and that China's increasingly aggressive behaviour, including cyber warfare and building nuclear warheads, poses "systemic challenges" to international law and security. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τα 31 μέλη του NATO τα 18 «θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα».

Στο ύψος των 380 δισ. δολαρίων θα φτάσουν για το 2024 οι δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του NATO, όπως δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε πως από τα 31 μέλη του NATO τα 18 «θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα φέτος» προσθέτοντας ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες θα είναι έτοιμες για ένα ακόμη έτος ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.

Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα φέτος, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για 2023 11 σύμμαχοι αναμένεται να έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ: η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Τα νέα στοιχεία έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τους Ευρωπαίους υπονοώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να μην προστατεύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα από μια πιθανή ρωσική εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: