Όλα τα δεδομένα για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Όλα τα δεδομένα για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
Employees of the Greek Ministry of Finance are seen in their offices in central Athens February 25, 2015. A prominent Greek minister defied his government's pledge to press on with some state asset sales, revealing the first open dissent within Prime Minister Alexis Tsipras's coalition and highlighting the tightrope that the leftist premier must walk. The sign reads "Finance". REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR4R54V

Με ορίζοντα 30ετίας και αποθεματικό 50 δισ. ευρώ, το νέο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να παραμένει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σύμφωνα με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 50 δισ. μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Από τα χρήματα αυτά, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2).

Πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, παρόμοιο με αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη όπως τη Νορβηγία, και την Αυστραλία.

Στο εν λόγω ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας.

Το χρονικό περιθώριο της 30ετίας δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη άνεση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία ήθελαν τους στόχους από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να έφταναν τα 6 δισ. ευρώ έως το 2018, πράγμα το οποίο και το ΔΝΤ θεωρεί σχεδόν ανέφικτο. Μάλιστα, το Ταμείο υπολογίζει ότι έως το ’18 τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ενώ η Κομισιόν τα τοποθετεί στα 2,5 δισ.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικοί κύκλοι, η διαφορά του νέου ταμείου με το ΤΑΠΕΔ είναι ότι τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία δεν θα είναι όλα προς πώληση – σε αντίθεση με ορισμένα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ. Κάποια ακίνητα μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Όπως αναφέρεται, υπάρχει ένα παράδειγμα με τα κοντέινερ που μεταφέρονται με τρένο, όπου σε αυτήν την περίπτωση θα καταβάλλεται ένα μικρό ποσό, ενώ το ίδιο παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα αεροδρόμια.

Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει κατά το ήμισυ σε ανάπτυξη και κατά το ήμισυ στο χρέος. Η έδρα του παραμένει στην Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.