Ως και 900.000 επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις

Ως και 900.000 επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις

Τι στοιχεία έδωσε στη βουλή για τη ρύθμιση ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Τους 900.000 αγγίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και αγρότες που μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Από αυτούς περίπου 160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, και η σχετική πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός Φεβρουαρίου. Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακοπή δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι είναι δυνατή η επανέναρξη με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Όσον αφορά στους επαγγελματίες που προχώρησαν σε διακοπή δραστηριότητας, εάν πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, είναι δυνατή η επανέναρξη με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όπως διευκρινίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Τα στοιχεία των εν δυνάμει ωφελουμένων παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του πρώην υφυπουργού και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με τη ρύθμιση για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, ο υφυπουργός Εργασίας ζήτησε τη διόρθωση ως προς το κριτήριο ένταξης που έχει τεθεί και ορίζει, ότι η οφειλή προς έναν φορέα πρέπει να είναι έως το 85% των συνολικών οφειλών, ώστε να ενταχθούν και εκείνοι που οφείλουν μόνο σε ασφαλιστικό φορέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει τελικά στις αρχές επόμενου μήνα, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα και να μην υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του.