«Παγίδα» της ΕΕ σε Visa και Mastercard – Τι αλλάζει στις κάρτες πληρωμών

«Παγίδα» της ΕΕ σε Visa και Mastercard – Τι αλλάζει στις κάρτες πληρωμών
credit cards on a blue background, selective focus. closeup. Photo: AFP
Θα επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα σε ευρώ εντός 10 δευτερολέπτων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και εκτός ωραρίου λειτουργίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα κανόνες για να καταστήσει τις άμεσες πληρωμές στο νόμισμα του ευρώ πλήρως διαθέσιμες όλο το εικοσιτετράωρο, σε μια κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες πληρωμών να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές Visa και Mastercard.

Ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα σε ευρώ εντός 10 δευτερολέπτων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και εκτός ωραρίου λειτουργίας, όχι μόνο εντός της ίδιας χώρας αλλά και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επί του παρόντος, οι πληρωμές με τη χρήση υφιστάμενων καρτών και καταθέσεων μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εργάσιμες ημέρες.

Το Συμβούλιο πρόσθεσε ότι ο νέος κανόνας θα συνυπολογίσει χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

«Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη στρατηγική αυτονομία του ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς θα συμβάλουν στη μείωση κάθε υπερβολικής εξάρτησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υποδομές τρίτων χωρών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει μια αγορά πληρωμών στην οποία κυριαρχούν επί μακρόν οι τράπεζες και οι Visa, Mastercard, οι οποίες αμφισβητούνται τώρα από fintechs που προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com