Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι αυριανές εκδηλώσεις

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Οι αυριανές εκδηλώσεις

Η διεθνής θεατρική κοινότητα τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με έναν ανοιχτό διάλογο και το μήνυμα του Μπρετ Μπέιλι.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του ΔΙΘ και τα εθνικά του κέντρα, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φομ είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα των καλλιτεχνών που έγιναν κομιστές του μηνύματος της παγκόσμιας γιορτής του Θεάτρου.

Φέτος επιλέχθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) της UNESCO ο Νοτιοαφρικανικής καταγωγής, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, δημιουργός καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας «Third World Bunfight», με έδρα το Κέιπ Τάουν, Μπρετ Μπέιλι για να γράψει το φετινό Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Ο Μπρερ Μπέιλι υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας της Πράγας το 2011 και μέλος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό «Music Theater Now» του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το Μάρτιο του 2013. Το 2009 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης στη Σύνοδο Κορυφής για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ από το 2006 έως το 2009 σκηνοθέτησε τις εναρκτήριες παραστάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης Harare της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε. Από το 2008-2011 διετέλεσε διευθυντής του Φεστιβάλ Τεχνών «Infecting the City» στο Κέιπ Τάουν.

Εκτός από το μήνυμα τού Μπρετ Μπέιλι, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου και το Θεατρικό Μουσείο, καλούν αύριο σε ένα δημόσιο διάλογο πρόσωπα και φορείς του ελληνικού θεάτρου για μια συζήτηση με θέμα την επαναλειτουργία του Θεατρικού Μουσείου και την απαξίωση του Ελληνικού Θεάτρου από την επίσημη πολιτεία.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν:

Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (ΚΜΕΕΘ) – Θεατρικό Μουσείο, Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ), Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI), Το Σπίτι του Ηθοποιού, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών,Ένωση Σκηνογράφων & Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδας, Καμεράτα, Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής

Ώρα έναρξης: 13.00
Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο, Ακαδημίας 50, Αθήνα, 210 3634185

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτεροι ηγέτες σε μεγάλη και μικρή οθόνη

Έκθεση με θέμα την ελληνική κρίση στις Βρυξέλλες

Η κοιλάδα των αστέγων