Παππάς: Μου κάνει εντύπωση ο τόνος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Παππάς: Μου κάνει εντύπωση ο τόνος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις
ÓõæÞôçóç åðß ôçò áñ÷Þò óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò, ôùí Üñèñùí êáé ôïõ óõíüëïõ ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ "Ñõèìßóåéò ÈåìÜôùí Äçìüóéïõ Ñáäéïôçëåïðôéêïý ÖïñÝá, ÅëëçíéêÞ Ñáäéïöùíßá Ôçëåüñáóç Áíþíõìç Åôáéñåßá êáé ôñïðïðïßçóç ôïõ Üñèñïõ 48 ôïõ ê.í. 2190/1920 êáé Üëëåò äéáôÜîåéò" ôçí ÄåõôÝñá 27 Áðñéëßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Πεπεισμένος πως θα κλείσει σύντομα η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thepressproject.gr ο Νίκος Παππάς. Ο Υπουργός Επικρατείας άφησε ανοιχτό το θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας και αναφερόμενος στις διαδικασίες που έχουν επισπευτεί τόνισε:

«Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε, αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα» και προσέθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις».

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σχολίασε: «Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν κατατεμαχισμένο με ειδικές πρόνοιες για μερικές ομάδες, με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο. Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολο να τα εξηγήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε ‘στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. ‘Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Κληθείς να σχολιάσει το αν θα καταβληθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες κατά τη γνώμη δεν έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει. Και δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Προφανώς το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μια οικονομία που έχει 25% με 30% καταγεγραμμένη ανεργία. Και έχουμε μια εμμονή σε αυτό».