Ποια είναι τα «χρυσά» προϊόντα της ελληνικής γης

Ποια είναι τα «χρυσά» προϊόντα της ελληνικής γης
glass of milk Photo:

Γάλα, δημητριακά, κρέατα, ζάχαρη τα προϊόντα αιχμής σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της Τράπεζας Πειραιώς για τον πρωτογενή τομέα δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Έθνος». Σύμφωνα με την μελέτη το γάλα, τα δημητριακά, τα κρέατα και η ζάχαρη, αποτελούν τη δυναμική τετράδα των αγροτικών προϊόντων, η ζήτηση των οποίων θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία και θα αποφέρουν υψηλό έσοδο στους παραγωγούς.

Ειδικότερα στη μελέτη αναφέρεται πως την επόμενη 10ετία:

Το γάλα θα συνεχίσει να είναι ο λευκός χρυσός καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται σταθερά, ενώ οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές γύρω στα 350 ευρώ/τόνο. Οι παραδόσεις σε γάλα και γαλακτοκομικά στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 12 εκατ. τόνους σε 10 χρόνια. Επίσης περισσότερο γάλα θα διοχετεύεται σε τυρί και σκόνες, ενώ το τυρί οικιακής χρήσης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Δημητριακά και ελαιούχοι σπόροι: Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση θα οδηγήσει σε μεγάλες εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ. Η ζήτηση της ΕΕ οφείλεται στη χρήση ζωοτροφών και βιοκαυσίμων. Οι τιμές, αν και θα είναι κάτω του επιπέδου-ρεκόρ του 2012, θα είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Προϊόντα κρέατος: Καλές προοπτικές εξαγωγών για το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά λόγω της σταθερά αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης και αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά και στην ΕΕ. Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί με αργούς ρυθμούς έπειτα από βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ενώ η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα σταθεροποιηθεί. Αν και προβλέπεται μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρέατος στην ΕΕ, από την πτωτική τάση εξαιρούνται τα πουλερικά που επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές και την προτίμηση των καταναλωτών.

Ζάχαρη και ισογλυκόζη: Η κατάργηση των ποσοστώσεων στο τέλος του 2017 θα οδηγήσει τις τιμές της ζάχαρης της ΕΕ στα επίπεδα της διεθνούς αγοράς. Η παραγωγή στην ΕΕ θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι εισαγωγές, ενώ θα είναι υψηλότερο και το ποσοστό χρήσης ισογλυκόζης στην Ευρώπη.

Τη μελέτη -που βασίζεται σε αντίστοιχη έκθεση της ΕΕ- επιμελήθηκε ο επικεφαλής των οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός, ο οποίος σημειώνει στο «Εθνος» πως η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην αγροτική παραγωγή αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων (που αντιπροσωπεύει το 33% της ελληνικής μεταποίησης).

Πηγή: Έθνος