Το πιο δυνατό χειροκρότημα για τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη

Το πιο δυνατό χειροκρότημα για τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη

Βραδιά- σταθμός για την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπήρξε η εντυπωσιακή πρεμιέρα της όπερας «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.

Βραδιά- σταθμός για την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπήρξε η εντυπωσιακή πρεμιέρα της όπερας «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, η οποία ολοκληρώθηκε με τρόπο αντάξιο των μεγάλων προσδοκιών που είχε δημιουργήσει. Όρθιοι και συγκινημένοι οι θεατές χειροκροτούσαν με πάθος, στην κατάμεστη αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.

Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης πήγε ένα βήμα πιο πέρα το προσωπικό του στίγμα και συνέθεσε μια σύγχρονη όπερα με αναφορές και επιρροές από την ελληνική μουσική παράδοση, επιχειρώντας μια «καταγραφή» του ψυχικού κόσμου της Φόνισσας και υπηρετώντας απόλυτα το πνεύμα του παπαδιαμαντικού λόγου.

Ο λιμπρετίστας Γιάννης Σβώλος συμπύκνωσε την ιστορία της Φόνισσας στα ουσιώδη, κρατώντας ατόφιο τον λόγο του Παπαδιαμάντη και διανθίζοντάς τον με παραδοσιακά μοιρολόγια από την Ήπειρο και την Κρήτη. Ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος ανέδειξε τη σύνθεση του Κουμεντάκη προβάλλοντας κάθε πτυχή της μουσικής του, ενώ έφερε εις πέρας το τιτάνιο έργο του συντονισμού της Ορχήστρας με τα τέσσερα Χορωδιακά Σύνολα, τα μουσικά όργανα επί σκηνής και τους σολίστες. Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη καθοδηγήθηκε από τις «αόρατες υποδείξεις» του παπαδιαμαντικού λόγου. Το σκηνικό και τα κοστούμια του Πέτρου Τουλούδη συνέθεσαν έναν σκοτεινό, υπόγειο, ενοχικό και γήινο κόσμο, όπου τα «πάθια» της Φραγκογιαννούς συνομίλησαν με τη φύση της Σκιάθου. Οι φωτισμοί του Βινίτσιο Κέλι δημιούργησαν συγκλονιστικές ατμόσφαιρες, φέρνοντας τους εφιάλτες της Φόνισσας σε πρώτο πλάνο.

Τον «τεραστίων διαστάσεων» ρόλο της Φόνισσας ερμήνευσε σπαρακτικά, η μέτζο σορπάνο Ειρήνη Τσιρακίδου, ενώ την πλαισίωσαν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η ανδρική και η γυναικεία Χορωδία της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, αλλά και το πολυφωνικό σύνολο δημιούργησαν το «εφιαλτικό -ηχητικό- σύμπαν» της Φραγκογιαννούς και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμήνευσε με πάθος και μεγάλη δύναμη την μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Επόμενες παραστάσεις στις 21,23 και 26 Νοεμβρίου.