Ποιος επενδυτής δανείζει κάποιον για να πάρει πίσω λιγότερα χρήματα;

Ποιος επενδυτής δανείζει κάποιον για να πάρει πίσω λιγότερα χρήματα;

Πώς εξηγείται το παράδοξο των αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα.

Ο Einstein είχε πει: Το επιτόκιο είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Όσοι το καταλαβαίνουν κερδίζουν, όσοι δεν το καταλαβαίνουν, πληρώνουν! Την τρέχουσα εβδομάδα, η απόδοση των διετών ομολόγων στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ολλανδία ήταν αρνητική. Για να γίνει λίγο πιο ακραία η σύγκριση, το τετραετές ομόλογο που έχει εκδώσει ο ελβετικός κολοσσός των τροφίμων Nestle, βρέθηκε σε επίσης αρνητικό επιτόκιο.

Πραγματικά ποιος τύπος επενδυτή είναι αυτός που πληρώνει μια εταιρία για να τις δανείσει τα χρήματά του όταν γνωρίζει ότι στη λήξη θα λάβει λιγότερα από αυτά που έδωσε;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων στις ομολογιακές εκδόσεις, πρέπει να αναζητηθεί στις κεντρικές τράπεζες και στις νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν, επισημαίνει η BMO Global Asset Management. Η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες για να τους διατηρεί την πλεονάζουσα ρευστότητα. Όταν η νομισματική πολιτική οδηγεί σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, το να αγοράσει κανείς ομόλογα που αποδίδουν «λιγότερο αρνητικά» αποτελεί μια επιλογή! Φυσικά, αυτού του είδους οι επενδυτές που θα τοποθετήσουν μεγάλα κεφάλαια στα ομόλογα, η προσδοκία για αποπληθωρισμό αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία. Επιπλέον, το να κατέχει κάποιος ομόλογα στο νόμισμα μιας χώρας που ανατιμάται, τα συναλλαγματικά κέρδη μπορούν να υπερκεράσουν τις απώλειες από τα αρνητικά επιτόκια. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι αυτό που έγινε με το φράγκο, όταν η ανατίμηση κατά 30% έκανε αυτομάτως πλουσιότερους τους κατόχους ομολόγων με νόμισμα το φράγκο.

Η ΕΚΤ, στο πρόσφατα ανακοινωθέν QE, δεσμεύεται να αγοράσει ομόλογα τα οποία ήδη βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αρνητικές αποδόσεις για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, για τα επόμενα χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που επιλέγουν να τοποθετηθούν στα αμερικανικά ομόλογα; Θα πρέπει να είναι ανήσυχοι καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υψηλότατο βαθμό συσχέτισης, καταλήγει η BMO Global. Τα αμερικανικά 10ετή έχουν βαθμό συσχέτισης 90% με τα γερμανικά 10ετή. Με τα Bunds στο 0,35% και με τα US Treasuries στο 1,9% τα αμερικανικά ομόλογα δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικά ακόμα και χωρίς να συνυπολογίσουμε μια πιθανή συνέχεια της ανόδου του δολαρίου.

Οι εκτιμήσεις για υψηλότερες αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα στο μέλλον θα πρέπει να υποβοηθηθούν και από την άνοδο των αποδόσεων σε άλλες οικονομίες. Επιπλέον, αν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια των ομολόγων θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Forexreport.gr