Πειραιώς: Το deal των 150 εκατ. ευρώ με τους Άραβες

Πειραιώς: Το deal των 150 εκατ. ευρώ με τους Άραβες

Η τράπεζα πούλησε την Piraeus Bank Egypt στην Al Ahli Bank του Κουβέιτ.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 98,5% της Piraeus Bank Egypt ανακοίνωσε η Al Ahli Bank του Κουβέιτ, σε μια προσπάθεια από τη πλευρά της Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστότητας της, την ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνει μάχη για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η ABK συμφώνησε στην καταβολή τιμήματος $150 εκατ για το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην PBE (1,5 φορές τα ίδια κεφάλαια της PBE στις 31 Δεκεμβρίου 2014), ενώ η εξαγορά πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο του Κουβέιτ όσο και της Αιγύπτου.

Ως μέρος της συμφωνίας, η ABK συμφώνησε επίσης στην απόκτηση, στην ονομαστική τους αξία, δανείων της μητρικής ύψους $23 εκατ, τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται πως ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ετών που η Τράπεζα Πειραιώς έκανε κινήσεις ώστε να πουλήσει την αιγυπτιακή της μονάδα. Αυτή τη φορά, ενδιαφέρον έδειξαν τρεις τράπεζες: η Attijariwafa Bank (Μαρόκο), η Byblos Bank (Λιβάνος) και η Al Ahli Bank (Κουβέιτ).

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος δήλωσε σχετικά με τη συναλλαγή: «H επιτυχής έκβαση της πώλησης της Piraeus Bank Egypt υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας προς τους μετόχους μας, όντας απολύτως ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Η συναλλαγή αποτυπώνει εύλογη αποτίμηση για τη θυγατρική μας, ενισχύοντας τον κεφαλαιακό δείκτη του Ομίλου, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα ρευστότητα.Είναι υποχρέωσή μας τώρα να επικεντρωθούμε στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τους πελάτες και τους συναδέλφους στην Αίγυπτο που κατέστησαν την παρουσία μας ισχυρότερη στην πορεία των δέκα τελευταίων ετών».

Η συναλλαγή βελτιώνει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς:

– αυξάνει το δείκτη CET-1 κατά περίπου 30 μ.β. (pro-forma στοιχεία 31 Μαρτίου 2015),
– ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου κατά περίπου €200 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία πώλησης της Piraeus Bank Egypt καθιστά την Τράπεζα Πειραιώς την τρίτη ευρωπαϊκή τράπεζα που εγκαταλείπει την Αίγυπτο από το 2012, μετά τις Societe Generale και BNP Paribas.