Το Playstation 4 «εκτοξεύει» τις πωλήσεις της Sony Hellas

Το Playstation 4 «εκτοξεύει» τις πωλήσεις της  Sony Hellas

O Γιάννης Γρατσώνης μιλά για την αύξηση των πωλήσεων και τους στόχους της Sony Hellas.

Στις καινούριες εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι Αττικής μετακόμισε πριν από λίγες η Sony Hellas. Οι υπεύθυνοι της πολυεθνικής στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι, αφού για πρώτη φορά μετά το 2010 – όταν και άρχισαν τα οικονομικά μεγέθη να συρρικνώνονται- ο ισολογισμός που έκλεισε το Μάρτιο του 2013 δείχνει πως πωλήσεις καταγράφουν μια ελαφρά αύξηση της τάξης του 5%.

«Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια κινήθηκε πτωτικά. Το 2013 η αγορά των consumer electronics υποχώρησε κατά 16% σε σχέση με το 2012 , όταν η αντίστοιχη πτώση του 2012 προς το 2011 άγγιζε το 20%. Σαν Sony Hellas ακολουθήσαμε την αγορά. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ανοδική πορεία και γι’ αυτό έχουμε θέσει ως στόχο το 2014 να ανέβουμε ακόμη περισσότερο και να κάνουμε διψήφιο ριμπάουντ» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γιάννης Γρατσώνης, επικεφαλής της Sony σε Ελλάδα και Κύπρο. Για τον κλάδο πάντως διαβλέπει για την τρέχουσα χρονιά «συμμάζεμα», με την πτώση να υπολογίζεται μεταξύ 5% – 9%.

Και αν αναρωτιέστε πώς το ισχυρότερο brand name στην ελληνική αγορά κατόρθωσε να αυξήσει τις πωλήσεις του μέσα στην κρίση, αυτό οφείλεται κυρίως στην έλευση του Playstation 4, το οποίο έγινε ανάρπαστο με το που τοποθετήθηκε στα ράφια των καταστημάτων, στις τηλεοράσεις αλλά και τις «έξυπνες» φωτογραφικές μηχανές. «Αυτές οι προιοντικές κατηγορίες μαζί με τα tablet είναι που μπορούν να «τρέξουν» μπροστά την Sony Hellas». Παράλληλα, όπως, υπογραμμίζει ο κ. Γρατσώνης η εταιρεία επέδειξε ευελιξία σε σχέση με τους ανταγωνιστές, προέβη σε εξορθολογισμό του κόστους, περιορίζοντας σημαντικά τη διαφήμιση και προχωρώντας σε απολύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2012.

Η Sony ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά το 1992 μέσω ενός μικρού γραφείου και 2 χρόνια αργότερα, το 1994, δημιούργησε την θυγατρική Sony Hellas. Σήμερα απασχολεί 62 εργαζόμενους στην Ελλάδα, διαθέτοντας 6 Sony Centers (4 στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο) στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλοι την γκάμα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά και να εκφράσουν οποιαδήποτε απορία στο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό των εν λόγω καταστημάτων.

Ο κ. Γρατσώνης ανήκει στην οικογένεια της Sony Hellas από το 1997. Προέρχεται από τον κλάδο του Fast Moving Consumer Goods, αφού για χρόνια εργαζόταν στην Nestle, ενώ έχει περάσει και από την Ολυμπιακή. « Είχα την τύχη να βρεθώ στην Nestle και την Sony, σε δύο πολυεθνικές εταιρείες που διαπρέπουν στον χώρο τους και που διαθέτουν τα σωστά ethical values. Είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα».

Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο ο κ. Γρατσώνης γνωρίζει πολύ καλά τις κινήσεις και την πορεία της Sony στις γειτονικές περιοχές, αφού μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στις τρεις Βαλτικές χώρες και στα Βαλκάνια. «Μέχρι πριν ξεσπάσει η κρίση η Ελλάδα ήταν η πιο δυνατή αγορά. Μετά την κρίση τα πράγματα άλλαξαν και περάσαμε στην δεύτερη θέση πίσω από την Τσεχία. Η Τσεχία είναι μια δυνατή και ώριμη αγορά που φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνη της Γερμανίας. Επίσης, μια πολύ δυνατή αγορά είναι η ρουμανική στην οποία υπάρχουν τεράστιες προοπτικές και περιμένουμε τα αποτελέσματα να φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια».


Για την μητρική εταιρεία, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αναμενόμενες, αλλά οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές. Σύμφωνα με τον κ. Γρατσώνη, η διοίκηση της Sony θεωρεί πως εφόσον η Sony Hellas μετά από τρία χρόνια το 2013 εμφάνισε άνοδο πωλήσεων, το προσεχές διάστημα θα συνεχίσει να ενισχύεται τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο μεριδίου αγοράς.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Sony Hellas στηρίζει ι ενεργά εδώ και μια πενταετία το Global Management Challenge, τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικής στρατηγικής για φοιτητές από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά Κολέγια) της Ελλάδας, Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού και φοιτητές της Κύπρου.

« Για περισσότερα από πέντε χρόνια δίνουμε δώρα στην νικητήρια ομάδα που μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό και της προσφέρουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό». Στον αντίποδα η Sony International είναι από τους βασικούς χορηγούς της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί φέτος στη Βραζιλία και όπως έχει προγραμματιστεί θα γίνουν προωθητικές ενέργειες παγκοσμίως για τον σκοπό αυτό.

Διαβάστε ακόμα:

Στη τελική ευθεία το 9ο Global Management Challenge

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι πωλήσεις του Playstation 4

Άνοιξε το νέο αεροδρόμιο των 17 δισ. δολαρίων