«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τους νεκρούς της Οδησσού

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τους νεκρούς της Οδησσού

Για ρωσικό «σαμποτάζ» κάνει λόγο η Ουκρανία, ενώ η Μόσχα μιλά για «έγκλημα του Κιέβου και των δυτικών χορηγών του».

Σε έναν άτυπο «πόλεμο» ανακοινώσεων έχουν προβεί οι πρωταγωνιστές της ουκρανικής κρίσης που χθες επεκτάθηκε για πρώτη φορά από την ανατολική Ουκρανία στα νοτιοδυτικά, στην ιστορική πόλη της Οδησσού, όπου συνολικά 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου και υποστηρικτές των φιλορώσων αυτονομιστών, που κατέληξαν στην πυρπόληση του κτιρίου των εργατικών συνδικάτων της πόλης. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς και ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, χωρίς φυσικά να αποκλιμακώνουν την ένταση, την οποία «τροφοδοτεί» και η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού κατά των ρωσόφωνον αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ.

«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες “κρύβονται” στη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Υπερδνειστερίας -της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό- «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία». Η SBU καταγγέλει πως η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο, πρόσωπα που αποτελούν μέρος της «Οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής «κλίκας» που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας, όπου ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφδήλωσε σήμερα ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού. «Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι’ αυτό», μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κίεβου όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο «έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό». Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη «χούντα» του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση, μετείχαν επίσης στο «έγκλημα» στην πόλη αυτή. Δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική «έγκριση της επιχείρησης αντιποίνων» στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν «παράλογη» την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία όπου η βία κλιμακώθηκε χθες. Η Μόσχα «έχασε» την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι ούτε σε θέση να τις πείσει να αφοπλιστούν μπροστά στην «άμεση απειλή για τη ζωή τους», τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Έκκληση για τερματισμό της βίας από τη Γερμανία
«Η τραγωδία της Οδησσού πρέπει να μας ανοίξει τα μάτια! Η βία δε γεννά παρά μόνο βία. Εάν δεν καταφέρουμε να το τιθασεύουμε αυτό, θα μπορούσαμε σίγουρα να φθάσουμε στο σημείο όπου θα είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε» αυτήν την κλιμάκωση της βίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Είμαι στεναχωρημένος και σοκαρισμένος μετά τον φρικτό θάνατο τόσο πολλών ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στην Οδησσό» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τους συγγενείς τους, και καταδίκασε «με το μεγαλύτερο σθένος» το ξέσπασμα των επεισοδίων βίας «στην Οδησσό, αλλά και σε άλλες πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου οι διαδηλωτές συγκρούονται χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς να διστάσουν να σκοτώσουν ή να δολοφονήσουν».

 

Επιβεβαίωσε ο ΟΑΣΕ την απελευθέρωση των παρατηρητών του
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, οι παρατηρητές του οποίου υπό στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είχαν μεταβεί στην Ουκρανία, ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας. «Το προσωπικό της ειδικής αποστολής παρακολούθησης περιμένει τώρα να τους δεχτεί», δήλωσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη σε μια μεγαλύτερη αποστολή του ΟΑΣΕ που συλλέγει πληροφορίες και καταβάλλει προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Η… No3 μάχη του Σλαβιάνσκ

Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία

Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 31 νεκροί στην Οδησσό