«Πόλεμος» νεύρων στην Ουκρανία

«Πόλεμος» νεύρων στην Ουκρανία

Ένοπλοι απείλησαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ – Δείτε το ρεπορτάζ του editor in chief του FortuneGreece και απεσταλμένου του Mega Channel, Σωτήρη Δανέζη.

Με «τεντωμένα» νεύρα αναμένουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας αλλά και η ουκρανική πολιτική ηγεσία τις διπλωματικές διεργασίες για το μέλλον της Κριμαίας και ολόκληρης της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Το απόγευμα της Τετάρτης μεταδόθηκε η είδηση ότι ο Ρόμπερτ Σέρι, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Ουκρανία, συνελήφθη από ενόπλους στην Κριμαία. Η διάψευση ήρθε άμεσα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απειλές από ενόπλους άνδρες έξω από το αρχηγείου του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Λίγο μετά το περιστατικό, ο Ρόμπερτ Σέρι συμφώνησε να τερματίσει την αποστολή του στην περιοχή και να φύγει από τη χερσόνησο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέιμς Μέιτς, ο Σέρι μετά τις απειλές που δέχτηκε από ενόπλους, κατέφυγε σε ένα καφενείο. «Απ’ έξω ντόπιοι παραστρατιωτικοί έχουν αποκλείσει την πόρτα», έγραψε στο twitter ο Μέιτς.

«Αρνήθηκε να πάει μαζί τους όταν ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του, βγήκε έξω και περπάτησε μέχρι που βρήκε το καφενείο. Ζήτησε από τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του ITV να μείνουν μαζί του», πρόσθεσε. Αμέσως μετά, με νεώτερο μήνυμα, ο Μέιτς είπε ότι ο Σέρι συμφώνησε να φύγει από την Κριμαία. «Βγήκε από το καφενείο, μπήκε στο αυτοκίνητο που περίμενε, περιστοιχισμένος από ένα πλήθος που φώναζε Πούτιν! Πούτιν!».

Ο Σέρι βγήκε από το καφενείο υπό την προστασία αστυνομικών και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία

Ανακατάληψη του κυβερνητικού κτιρίου στο Ντόνετσκ
Λίγο νωρίτερα, φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν τις μπροστινές πύλες και μπήκαν στο κτίριο αψηφώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό μετά την εκκένωσή του.

Νωρίτερα, στο κτίριο είχε υψωθεί η ουκρανική σημαία, αντικαθιστώντας τη ρωσική που κυμάτιζε σε αυτό από το περασμένο Σάββατο, όταν ξεκίνησαν στην ανατολική Ουκρανία οι διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους της περιοχής.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τη Μόσχα, για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.