Πώς γίνεται να είσαι επενδυτής σε εταιρεία με αξία άνω του ενός τρισ. δολαρίων και να χάνεις χρήματα;

Πώς γίνεται να είσαι επενδυτής σε εταιρεία με αξία άνω του ενός τρισ. δολαρίων και να χάνεις χρήματα;
A view of american flags at New York Stock Exhange during the coronavirus pandemic on May 20, 2020 in Wall Street, New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 316,000 lives with over 4.8 million infections reported. (Market Watch)— Dow, S&P 500 weakness belie positive NYSE market breadth. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι μετοχές των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός τρισεκατομμυρίου σημειώνουν εκρηκτική άνοδο.

Οι μετοχές των πέντε αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και των δύο πρόσφατα «εκθρονισμένων» μελών αυτής της «χρυσής ομάδας», γίνονται όλο και πιο ακριβές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Στην πορεία, αυτές οι μετοχές αντιπροσώπευαν ένα όλο και μεγαλύτερο – και πλέον επικίνδυνα υπερμέγεθες – μερίδιο του δείκτη S&P 500. Στην τελευταία άνοδο της ευρύτερης αγοράς, από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, οι μετοχές αυτών των εταιρειών  σημείωσαν και πάλι άνοδο πολύ πιο γρήγορα από τον δείκτη αναφοράς – πράγμα που σημαίνει ότι αμέτρητοι επενδυτές έχουν περισσότερο από ποτέ δεσμευμένο πλούτο σε αυτές τις μετοχές.

Το επίσημο «ρόστερ» της λέσχης με χρηματιστηριακή αξία 13 ψηφίων περιλαμβάνει την Apple, τη Microsoft, τη μητρική της Google Alphabet, την Amazon και τη νεοεισερχόμενη Nvidia. Υπάρχουν επίσης δύο πρώην μέλη που παρακολουθούν τη δυναμική του κλαμπ πολύ στενά: η Tesla και η Meta Platforms, πρώην Facebook.

Η επενδυτική ιστορία δείχνει ότι οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές είναι ακριβές σε σχέση με την αγορά τελικά πέφτουν. Αλλά το χρυσό κλαμπ συνεχίζει να ανεβαίνει επωφελούμενό από την ορμή και την ελπίδα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επτά μετοχές ποικίλουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους και μερικές, όπως η Nvidia, η Amazon και η Tesla, φαίνονται πολύ πιο εξωφρενικά αποτιμημένες σε σχέση με την Apple ή τη Google. Με απλά λόγια, εάν είστε κάτοχος ενός αμοιβαίου κεφαλαίου ή ETF που παρακολουθεί τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, η εκρηκτική άνοδος της τιμής αυτών των μετοχών σημαίνει ότι ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων σας έχει επενδυθεί σε μερικές εξαιρετικά ακριβές μετοχές.

Και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει ακανθώδες. Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη μεγάλης αύξησης των κερδών στο απώτερο μέλλον είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων, που είναι ακριβώς το φαινόμενο που δυσχεραίνει σήμερα τις οικονομικές προοπτικές της Αμερικής. Ως εκ τούτου, η «λέσχη» του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων κινδυνεύει από μια αντιστροφή της τύχης της εξίσου γρήγορη και ισχυρή όσο και η μετεωρική άνοδός της – και μια τέτοια αντιστροφή θα μπορούσε ως επί το πλείστον να διαγράψει τα μεγάλα κέρδη του S&P 500 για το 2023.

Η εξαιρετική πορεία της «λέσχης» μέχρι στιγμής φέτος επέκτεινε την απόσταση μεταξύ αυτού του «χρυσού» θύλακα και των περισσότερο ή λιγότερο μετριοπαθώς αποτιμημένων μετοχών του υπόλοιπου δείκτη S&P 500. Το 2022, αυτή η ομάδα μετοχών κέρδισε συνολικά 260 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Apple να αποδεικνύεται η μεγαλύτερη ατμομηχανή κερδών με λίγο κάτω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, ο συνολικός πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη του ομίλου όταν ξεκίνησε το έτος, με την τότε αποτίμηση των 7,22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν 28,3. Ακόμα και τότε, αυτός ήταν ένας μεγάλος αριθμός, που αντιπροσώπευε ένα premium άνω του 25% σε σχέση με τον συνολικό S&P.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε δει μόνο ένα επιπλέον τρίμηνο κερδών από την αρχή του 2023, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη της «λέσχης» για τις τελευταίες τέσσερις περιόδους αναφοράς έχουν αλλάξει ελάχιστα. Για την ακρίβεια, τα κέρδη των εταιρειών αυτών για τους τελευταίους 12 μήνες είναι ελαφρώς μειωμένα στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκρηξη της κεφαλαιοποίησης της «λέσχης» κατά 53% φέτος ανέβασε τον πολλαπλασιαστή της από το 28,3 στο πανύψηλο 43. Αυτό είναι το είδος του premium που δίδεται σε διάττοντες αστέρες στην αρχή των μεγαλύτερων φάσεων ανάπτυξής τους. Το μόνο μέλος της λέσχης που προσφέρει λόγο τιμής / κερδών κάτω του 30 είναι η Alphabet με 28. Η Apple, η Microsoft και η Meta έχουν λόγο λίγο πάνω από 30, ενώ η Tesla, η Nvidia και η Amazon κυμαίνονται στα 75, 306 και 222 αντίστοιχα. Επί του παρόντος, οι επτά μετοχές πωλούνται στο 82% πάνω από τον λόγο τιμής/κερδών του S&P 500 που είναι 23,5, και υπερδιπλάσια από τον πολλαπλασιαστή 20 για τα μη μέλη του δείκτη.

Καθώς αυτή η «χρυσή λέσχη» αποτελεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του δείκτη, τα κέρδη της έχουν ξεπεράσει την άνοδο του S&P. Αλλά η τάση αυτή λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν οι επενδυτές αλλάξουν ξαφνικά γνώμη και θεωρήσουν ότι αυτοί οι επτά παίκτες είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένοι, η πτώση της τιμής των μετοχών τους θα μεγεθύνει την διόρθωση στο συνολικό δείκτη S&P 500 – πολύ περισσότερο τώρα που αντιπροσωπεύουν ένα διογκωμένο 28% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη. Ας υποθέσουμε ότι οι επενδυτές αποφασίζουν να διορθώσουν τις θέσεις τους σε αποτίμηση λόγου τιμής μετοχής προς κέρδη 28,3, μια αποτίμηση που ίσχυε στο τέλος του 2022. Εάν συμβεί αυτό, πάνω από 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια θα εξαφανιστούν από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500, στα 39,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας πτώση 9,5 %. Αυτό το πλήγμα θα εξαφάνιζε σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης 15% του δείκτη μέχρι στιγμής μέσα στο 2023.

Με άλλα λόγια, αυτή η «χρυσή λέσχη» έχει διογκωθεί τόσο πολύ στον S&P που μια επιστροφή στην τιμή που οι επενδυτές θα πίστευαν ότι είναι εύλογη για την αποτίμηση αυτής της ομάδας μετοχών στο τέλος του περασμένου έτους – που αποτελεί μια ήδη υψηλή αποτίμηση – θα «εξάλειφε» σχεδόν όλα τα εντυπωσιακά κέρδη του δείκτη για φέτος. Η τιμή των μετοχών της χρυσής αυτής ομάδας φαίνεται υπερβολικά υπερτιμημένη. Οι εταιρείες αυτές υπήρξαν η κινητήριος δύναμη που οδήγησε τον δείκτη S&P σε ανοδική πορεία. Η επαναφορά της αποτίμησης των εταιρειών αυτών στην εκτιμώμενη εύλογη αξία τους σημαίνει ότι το ράλι που διεξάγεται βασιζόμενο κυρίως στην απόδοση αυτών των επτά εταιρειών θα αποδειχθεί πράγματι βραχύβιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: