Πώς η τηλεργασία αλλάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων

Πώς η τηλεργασία αλλάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου (2Δ), ο Λεωνίδας Χριστόπουλος (2Α), Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης. ο Luiz de Mello (Α), Director, Economics Department, Policy Studies Branch, OECD, France συμμετέχουν σε πάνελ με συντονιστή τον Γιώργο Πρεβελάκη (Δ), Ομότιμο Καθηγητή Γεωπολιτικής στην Σορβόννη, μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στους Δελφούς, Παρασκευή 08 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα οφέλη, τα μειονεκτήματα και γενικότερα, τους προβληματισμούς γύρω από την τηλεργασία, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με θέμα «Remote Work: An Economic and Social Revolution?».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η μορφή αυτή οργάνωσης της εργασίας προϋπήρχε στη χώρα μας, αλλά δεν ήταν αρκετά εκτεταμένη. Ωστόσο, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα, καταγράφηκε μια απότομη και ραγδαία αύξηση της τηλεργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμφίβολα επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν και πρέπει να απαντηθούν είναι, εάν η τηλεργασία αποτελεί μια τάση η οποία θα παραμείνει και εάν οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα αυξηθούν, λόγω της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, η τηλεργασία έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Όπως είπε, ένα από τα θετικά της είναι ότι αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να εργαστούν από το σπίτι τους, ενώ μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι μειώνεται το κόστος μετάβασης στον χώρο εργασίας και εξοικονομείται χρόνος.

Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου, ένα αρνητικό της τηλεργασίας είναι ότι περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η κοινωνικοποίηση του εργαζομένου. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, η υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, έχει επιταχυνθεί με την έναρξη της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μιχαηλίδου σχολίασε ότι κομβικό ρόλο θα παίξουν το reskilling (απόκτηση νέων δεξιοτήτων για μια νέα απασχόληση) και το upskilling (αναβάθμιση και διεύρυνση των γνώσεων στο υφιστάμενο αντικείμενο εργασίας του) και συμπλήρωσε επίσης ότι θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την κατάρτιση.