Πώς να ξεφύγετε από τον βαρύ φόρτο εργασίας

Πώς να ξεφύγετε από τον βαρύ φόρτο εργασίας

Τι να κάνετε αν η κατάσταση στη δουλειά έχει φτάσει στο απροχώρητο, χωρίς να κάνετε σαμποτάζ στην ίδια σας την καριέρα;

Μήπως είστε έτοιμος να καταρρεύσετε υπό το βάρος του φόρτου εργασίας σας; Δεν είστε ο μόνος ή η μόνη. Καθώς τα καθήκοντα γίνονται ολοένα και πιο σύνθετα και οι ρυθμοί εργασίας ολοένα και ταχύτεροι, οι ικανοί επαγγελματίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις φορτώνονται με δουλειά. Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, χωρίς να κάνετε σαμποτάζ στην ίδια σας την καριέρα;

Ιδού τρία στοιχεία μιας επιτυχημένης αντίδρασης:

1. Μιλήστε με γνώμονα τα συμφέροντα της επιχείρησης
Ο διευθυντής σας ίσως δεν έχει σκεφτεί τι άλλο έχετε «φορτωμένο» στην πλάτη σας όταν σας ζητά να αναλάβετε μια νέα πρόταση. Πρέπει εσείς να του γνωστοποιήσετε ότι δεν έχετε περιθώρια εμπλοκής σε νέο πρότζεκτ. «Αλλά να είστε έτοιμος να αντιδράσετε στιγμιαία» λέει η σύμβουλος καριέρας Καρολίν Σενίζα-Λεβίν.

Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε μια σαφή εικόνα των πρότζεκτ στα οποία ήδη δουλεύετε, και να μπορείτε να εξηγήσετε «πώς η ανάληψη επιπλέον έργου θα σας αποτρέψει από την ολοκλήρωση των ανοιχτών σας υποθέσεων», τονίζει η σύμβουλος επικοινωνίας Νταρλίν Πραις.

2. Ονομάστε τον σωστό αποδέκτη
Καλό είναι να αφήνετε στους κατώτερούς σας δουλειά που δεν θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Αντί να αφήνετε υποχρεώσεις σας να πέφτουν στους ώμους των ομολόγων σας, οι οποίοι ίσως να μην είναι καθόλου ευχαριστημένοι μ’ αυτό, ρίξτε την ιδέα να αναλάβει το πρότζεκτ ένας νέος και κατώτερος στην ιεραρχία συνάδελφός σας για να δοκιμάσει τις ικανότητές του.

«Κάτι που εσείς δεν θέλετε να κάνετε ίσως είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο» λέει η Σενίζα-Λεβίν.

3. Τραβήξτε μια γραμμή στην άμμο
Αν ένας μάνατζερ σας λέει ουσιαστικά να συμβιβαστείτε, ίσως είστε κομμάτι μιας κουλτούρας εργασιομανίας ή ενός τμήματος με ανεπαρκές προσωπικό. Εκεί, ο μόνος τρόπος επιβίωσης ίσως είναι να φύγετε, λέει η Πράις. Μόλις έχετε μια στρατηγική «φυγής», καν’ τε μια τελευταία προσπάθεια με το αφεντικό σας.

Ένα στέλεχος που επέβλεπε η Πράις ταξίδευε πάρα πολύ και προσπάθησε να ζητήσει από το διευθυντή της να μειώσει τα επιχειρηματικά ταξίδια. Τελικά, του είπε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τις συνθήκες εργασίας και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να της γράψει μια συστατική επιστολή. Με αυτή την τακτική, πρέπει να είστε έτοιμος να ακούσετε απ’ τον άλλον το «αντίο» – αλλά απ’ την άλλη πλευρά ίσως να είστε καλύτερα σε μια νέα δουλειά.

Διαβάστε ακόμη:

Βάλτε «φρένο» στο πολυάσχολο πρόγραμμα σας

Πέντε τρόποι για να μην εξουθενωθείτε στη δουλειά

Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα

Πως να αγαπήσετε τη δουλειά σας τώρα!