Πώς θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στη νέα παγκόσμια οικονομία

Πώς θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στη νέα παγκόσμια οικονομία
epa10321854 Flags in front of the European Parliament building in Strasbourg, France, 23 November 2022. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τέσσερις τομείς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως πιθανά σημεία μόχλευσης για την αντιστροφή της σχετικής πτώσης της Ευρώπης.

Τα επιτεύγματα και τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχνιούνται πολύ εύκολα στη δημόσια συζήτηση. Εδώ βρίσκονται τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, τα χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας και διαφθοράς και οι χώρες όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι η υψηλότερη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά αυτό δεν γίνεται εις βάρος της πολιτισμικής ή γλωσσικής αυτονομίας σε εθνικό επίπεδο.

Ο κοινός προϋπολογισμός της Ένωσης επιτρέπει επίσης τη ροή χρημάτων από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες περιοχές και η ελεύθερη κυκλοφορία σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ή να συνταξιοδοτηθούν όπου τους βολεύει.

Ωστόσο, σε αρκετούς σημαντικούς δείκτες οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο κόκκινο εδώ και αρκετό καιρό. Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης υπολείπεται των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, η αύξηση της παραγωγικότητας έχει μείνει πίσω από τους ομολόγους της και η ΕΕ αντιπροσωπεύει σήμερα το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σύγκριση με το 27% το 1995. Το μερίδιό της στην παγκόσμια βιομηχανική αξία έχει επίσης μειωθεί από 27 σε 16% κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπάρχουν τέσσερις τομείς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως πιθανά σημεία μόχλευσης για την αντιστροφή της σχετικής πτώσης της Ευρώπης, οι οποίοι είναι όλοι ιστορικοί παράγοντες της παραγωγικότητας: τεχνολογία, ενέργεια και κεφάλαιο, με τις δεξιότητες ως κοινό θεμέλιο και στους τρεις τομείς.

Επενδύσεις στην τεχνολογία και τις δεξιότητες

Για να αξιοποιηθεί η ισχύς των υπερυπολογιστών, απαιτούνται δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί με κόπο. Ο σχετικός αριθμός των αποφοίτων σε κλάδους επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων πληροφορικής, των μηχανικών και των ειδικών για την τεχνητή νοημοσύνη επαγγελματιών, μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας των δεξιοτήτων της Ευρώπης.

Αν και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία προηγούνται σε απόλυτους αριθμούς ανθρώπων, η Ευρώπη έχει ταλέντο. Απλώς αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένο εκτός ΕΕ, κυρίως στο Λονδίνο και εν μέρει στη Ζυρίχη, με τα κέντρα της ΕΕ, το Παρίσι και το Βερολίνο, να ακολουθούν.

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών σε αυτό το πεδίο θα έφερνε όλο το βάθος και το εύρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στη δεξαμενή των επενδύσεων που εισρέουν στις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί περαιτέρω στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Επιπλέον, το αφήγημα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη θα μπορούσε να επικεντρωθεί εκ νέου στα πιθανά οφέλη σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη ή η μεταποίηση, μαζί με στοχευμένη υποστήριξη για τις ομάδες που επηρεάζονται και τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

Προώθηση της ενεργειακής μετάβασης

Μέσω στρατηγικών εταιρικών σχέσεων, η ΕΕ στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων κρίσιμων πρώτων υλών, στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στη συνεργασία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. Ωστόσο, η πρόοδος όσον αφορά την εξασφάλιση νέων εταιρικών σχέσεων ήταν αργή και οι συζητήσεις μερικές φορές περίπλοκες, μεταξύ άλλων με χώρες της Αφρικής που είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε πρόσθετες προσπάθειες για την παροχή αμοιβαία επωφελών συμφωνιών, ώστε να οικοδομηθούν διαρκείς εταιρικές σχέσεις.

Όπως παρατηρεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η χρηματοδότηση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα μέσω μηχανισμών όπως το ευρωπαϊκό Green Deal. Όμως, η εξεύρεση τρόπων για την απαλλαγή από κινδύνους των ιδιωτικών επενδύσεων που ρέουν στην αναδυόμενη κλιματική τεχνολογία είναι ένας άλλος σημαντικός γρίφος που πρέπει να επιλυθεί.

Η Ευρώπη έχει επιδείξει εκπληκτική ικανότητα να αντιμετωπίζει επείγουσες κρίσεις και να βγαίνει από αυτές ισχυρότερη. Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τώρα αυτή την περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία – η οποία, όπως μια αργή παλίρροια που έρχεται, δεν είναι μια προφανής κρίση, αλλά θα έχει εξίσου εκτεταμένες επιπτώσεις – θα καθορίσει το εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να αντέξει στον παγκόσμιο οικονομικό αγώνα και να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν ευημερούσες, παραγωγικές και δημιουργικές ζωές και για τις μελλοντικές γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: weforum.org