Πόσα εκατομμύρια έχασαν από χάκερς όσοι θέλησαν να κερδοσκοπήσουν από τα ψηφιακά νομίσματα

Πόσα εκατομμύρια έχασαν από χάκερς όσοι θέλησαν να κερδοσκοπήσουν από τα ψηφιακά νομίσματα

Όποιος θέλει να μπει σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

της Lucinda Shen

Με την άνοδο και την πτώση των τιμών του Bitcoin όλη την περσινή χρονιά, κάποιοι επενδυτές στράφηκαν σε ένα πολύ «ζεστό» εργαλείο χρηματοδότησης γνωστό ως «αρχικές προσφορές νομισμάτων» (initial coin offerings – ICOs) για να εξασφαλίσουν κέρδη.

Όμως, ο δρόμος αυτός που κάποιοι ελπίζουν ότι οδηγεί σε μεγάλες αποδόσεις είναι επικίνδυνος.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, σχεδόν 10% των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν μέσω αρχικών προσφορών νομισμάτων από το 2015 μέχρι το 2017 είτε χάθηκαν είτε κλάπηκαν από χάκερ.

Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με 400 εκατομμύρια δολάρια, σε σύνολο 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν μέσω τουλάχιστον 372 τέτοιων προσφορών από όλο τον κόσμο.

«Οι χάκερ προσελκύονται από την απουσία μιας κεντρικής αρχής, την αδυναμία αναστροφής των συναλλαγών μέσω blockchain, και το πληροφοριακό χάος» αναφέρει η έκθεση. «Η ασφάλεια συχνά τίθεται σε δεύτερη μοίρα καθώς η έμφαση δίδεται στην προσέλκυση επενδυτών. Οι χάκερ εκμεταλλεύονται με επιτυχία τα κενά ασφαλείας – όσο μεγαλύτερης κλίμακας είναι η αρχική προσφορά νομισμάτων, τόσο ελκυστικότερη γίνεται για τους χάκερ».

Η Ernst & Young συνέλεξε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία πηγών, όπως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, συνεντεύξεις, και εργαλεία παρακολούθησης των αρχικών προσφορών νομισμάτων.

Οι ICOs, οι οποίες επιτρέπουν σε εταιρείες να πουλούν υπηρεσίες με αντάλλαγμα ψηφιακές «μάρκες», έχουν σπείρει ανησυχία στις εποπτικές αρχές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Jay Clayton, προειδοποίησε τους επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβρη ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει «σαφώς λιγότερη προστασία για τους επενδυτές σε σχέση με τη δική μας αγορά αξιών».

Οι επιχειρηματίες βλέπουν τις αρχικές προσφορές νομισμάτων σαν έναν εύκολο τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων, αλλά αυτό έχει οδηγήσει και σε ICOs εταιρειών που υπάρχουν μόνο στο χαρτί.

Επίσης, πληθαίνουν οι περιπτώσεις εξαπάτησης, όπως π.χ. μία αρχική προσφορά νομισμάτων με την επωνυμία PlexCoin που συγκέντρωσε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια υποσχόμενη 13πλάσια κέρδη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισήμως αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη υπόθεση ως απάτη.