Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων- Από τι εξαρτάται η απόφαση των επιστημόνων

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων- Από τι εξαρτάται η απόφαση των επιστημόνων
Γυναίκα φορώντας γάντια περπατά μπροστά από κατάστημα που έχει στη βιτρίνα του την αφίσα "Μένουμε σπίτι" στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 09 Απριλίου 2020. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα μετακίνησης του πληθυσμού ενόψει του Πάσχα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανκοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα τελευταία σενάρια για άρση των μέτρων. Τι ελπίζουν να δουν μετά το Πάσχα οι επιστήμονες.

Πολλές είναι οι λεπτομέρειες που θα πέσουν στο τραπέζι της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των μέτρων. Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως μέχρι στιγμής είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Απριλίου.

Αν τα μέτρα τηρηθούν και δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, τότε δεν αποκλείεται από τις 10 Μαΐου να δούμε την πρώτη σταδιακή εφαρμογή κάποιων- και σίγουρα όχι όλων- των μέτρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Τέλος σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.

Η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει τα πάντα

Πάντως ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη πως θα ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, παρ’ όλο που η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες.

Σύψας: Τα μέτρα να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η  Μεγάλη Εβδομάδα για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κι αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγεί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

O πρώτος λόγος, είναι ότι διανύουμε περίοδο κορύφωσης της επιδημίας, επομένως από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ύφεση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, έχει να κάνει με την περίοδο και τις συνήθειες του Πάσχα. Αν δεν προσέξουμε και δεν τηρηθούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, τότε μπορεί να δούμε έξαρση του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο κ. Σύψας.

Αν ο κόσμος δεν ακολουθήσει τα περιοριστικά μέτρα και δούμε μεγάλες παρέες σε κλειστό χώρο, τότε αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν μετά από 10-15 ημέρες.

«Αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο θα δούμε να ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα», προειδοποίησε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας.

Προανήγγειλε δε ενημερωτική καμπάνια για τους σωστούς τρόπους χρήσης της μάσκας.

Τσιόδρας: Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άρση των μέτρων

Μείωση μεταδοτικότητας, αντοχή του συστήματος υγείας, έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης και η καταγραφή της ανοσίας είναι οι βασικοί παράμετροι για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δεν περιμένει να δει μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα.

Πρώτο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας,

ενώ το τρίτο είναι ο προσεκτικός έλεγχος εστιών αναζωπύρωσης του ιού, ο οποίος συνδέεται και άμεσα με την εμφάνιση η όχι πολλών κρουσμάτων.

Τέλος το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για την οποία οι επιστήμονες κάθε μέρα γνωρίζουν και κάτι καινούργιο «Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει» σημειώνει εδώ ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των πολιτών αυτή την εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον κρίσιμη. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας είπε και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι θέλουν να πάρουν την ευθύνη να επιστρέψουμε στην αρχή ας το πράξουν».

Δείτε ακόμη: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν για άρση του lockdown στην Ευρώπη