Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου για «σοβαρές αλλεργίες» στο εμβόλιο της AstraZeneca

Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου για «σοβαρές αλλεργίες» στο εμβόλιο της AstraZeneca
--FILE--A Chinese netizen browses the website of AstraZeneca in Tianjin, China, 23 July 2013. Global biopharmaceutical giant AstraZeneca PLC is promoting the research and development of seven medicines in China, as the company endeavors to strengthen its local R&D capabilities to lower costs for patients. According to the company, it will take advantage of its production and logistics bases in Wuxi and Taizhou in Jiangsu province to mass produce high-quality and low-cost medicines. "In addition to the Chinese market, we supply over 70 countries around the world, mainly developing countries. We will use our production advantages to raise production and lower costs, so that patients can benefit from more reasonable prices," said Wang Lei, CEO of AstraZeneca China. At the China International Import Expo, the Cambridge, United Kingdom-headquartered company demonstrated roughly 30 innovative products that it had brought to China since entering the country 25 years ago. A renal anemia medication, which is being developed locally in China, was displayed at the expo. The drug is set to make its global debut in China next year. Photo: AFP
Μεγάλη αναστάτωση προκαλούν οι αναφορές πολλών χωρών για αναστολή του εμβολίου.

Σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βαασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

Προειδοποίηση από τη Γερμανία για τη ζημιά από τις αναστολές εμβολιασμών

Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν ότι η αναστολή εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι « Η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid 19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19 παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού», τόνισε.

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ-Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Πολλοί Βρετανοί ερευνητές και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων (EMA) έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Η Γερμανία πάντως δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με αυτό το παρασκεύασμα. Το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι κατά την άποψή του τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Ως προληπτικό μέτρο, η Δανία και ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έπειτα από μεμονωμένα περιστατικά θρομβώσεων και ένα θάνατο.

Ανοιχτή στήριξη από την Αυστρία

Επειδή η κριτική για το εμβόλιο της AstraZeneca γίνεται πιο έντονη και στην Αυστρία, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, προφανώς απορρίπτοντάς την, δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας, και ότι ευελπιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν μέχρι το καλοκαίρι την ευκαιρία να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­ze­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου.

Στις δηλώσεις αυτές, ο καγκελάριος προέβη στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, “που δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί”.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν “ενδείξεις” για πρόσθετες “μυστικές” συμφωνίες σε ένα “παζάρι” μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στον μέσο όσον αφορά την κατανομή των δόσεων των εμβολίων και μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί η τάση, δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Άλλοι, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι μέχρι τον Μάιο, και, για παράδειγμα, η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία έως το τέλος του Ιουνίου παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψή του, “το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει τεράστια ανισότητα στην ΕΕ, καθώς οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ και επίσης με τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 21ης Ιανουαρίου”.

Ο ίδιος, όπως είπε, έχει ανταλλάξει απόψεις μέχρι στιγμής, με τους ομολόγους του στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία και θα έχει περαιτέρω συνομιλίες και σήμερα, Παρασκευή.

Πολλοί ηγέτες έχουν εκπλαγεί από τις άνισες παραδόσεις, καθώς “η άνιση κατανομή, η οποία αποκλίνει από τον συμφωνημένο στόχο, δεν είναι καλή για την Ευρώπη, και ελπίζω να βρεθεί μια λύση εδώ”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Γαλλία: Να συνεχίσει η χρησιμοποίηση του εμβολίου

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμών.

Η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Βουλγαρία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων στο αίμα σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.

Η ANSM επισήμανε ότι μονάχα ένα περιστατικό πήξης αίματος έχει καταγραφεί στη Γαλλία, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συνδέεται με το εμβόλιο.

«Η αναλογία οφέλους/κινδύνου του εμβολίου παραμένει θετική», επισήμανε η ANSM στον ιστότοπό της.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή σημείωσε πως αξιολογεί την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά της Covid-19, που είναι διαθέσιμα στη Γαλλία, και παρακολουθεί ενεργά τις παρενέργειές τους.