Προς δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γερμανία

Προς δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γερμανία

Ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για τις 14 Οκτωβρίου Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συμφώνησαν σήμερα με τους αντιπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση περί συνέχισης των διερευνητικών επαφών δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά από πολλούς θεωρείται ένδειξη ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ενδέχεται να έχουν βρει κοινό έδαφος για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Άντρεα Μαρία Νάλες, μέλος της αντιπροσωπείας του SPD, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ορισμένα από τα θέματα για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν παρόμοιες απόψεις αλλά και θέματα στα οποία η πολιτική τους διαφέρει, όπως είναι το φορολογικό. «Προσδιορίσαμε ορισμένα σημεία σύγκλισης, αλλά συζητήσαμε επίσης για τις διαφορές μας και επομένως απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες», είπε η Νάλες.

Η εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού, η αύξηση των φόρων στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των υποδομών, θα είναι πιθανώς τα καίρια ζητήματα για μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συντηρητικοί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται, σε πρώτη φάση, να ανοίγουν το δρόμο για μια αλλαγή στη θέση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες