Προσφεύγει στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη

Προσφεύγει στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν "Ελληνικός Χρυσός" και Σωματεία εργαζομένων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και ζητούν να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ, η απόφαση του Παν. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική. Επίσης, ζητούν να ανασταλεί, αλλά και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτης με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Όπως είναι γνωστό με απόφασή του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Αναλυτικότερα η εν λόγω εταιρεία αναφέρει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές τις διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την επίμαχη απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Τέλος, τα Σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν “Ελληνικός Χρυσός” και Σωματεία εργαζομένων κατά της απόφασης του Π. Σκουρλέτη για την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ