Πρόστιμα και κυρώσεις για ένα εκατομμύρια ανασφάλιστα Ι.Χ.

Πρόστιμα και κυρώσεις για ένα εκατομμύρια ανασφάλιστα Ι.Χ.
με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην Εθνική οδό καθώς οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται σε απεργία έχουν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα τους στη δεξιά λωρίδα της Εθνικής οδού, Αθήνα Τρίτη 6 Μαίου 2008.Οι απεργοί ζητούν αύξηση των κομίστρων ως συνέπεια της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκινούν οι διασταυρώσεις στοιχείων- Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ενός εκατομμυρίου ανασφάλιστων αυτοκινήτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως ορίζεται στην απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται εντός ολίγων ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημα τους και ένα παράβολο των 250 ευρώ. Κάθε οδηγός που θα λάβει ειδοποιητήριο θα πρέπει μέσα σε οκτώ μέρες είτε να αποδείξει ότι είναι ασφαλισμένο το όχημα του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του.

Αν παρέλθει το οκταήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί , τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:

-Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.

-Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια, σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

-Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι έναν χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τους φόρους.

Πηγή: Ημερησία