Πρόστιμο 533 εκατομμυρίων δολαρίων για το iTunes

Πρόστιμο 533 εκατομμυρίων δολαρίων για το iTunes

Δικαστήριο στο Τέξας υποχρεώνει την Apple να πληρώσει για τη χρησιμοποίηση τριών πατενταρισμένων τεχνολογιών στη δημοφιλή της υπηρεσία.

Πρόστιμο 532,9 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η Apple ύστερα από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Τέξας. Η Apple κατηγορείται πως χρησιμοποίησης στο iTunes τεχνολογία που έχει κατοχυρωθεί από την Smartflash LCC.

Η Smartflash κατηγόρησε τον Μάιο του 2013 την Apple πως χρησιμοποίησε τρεις κατοχυρωμένες πατέντες γύρω από την πρόσβαση και την αποθήκευση τραγουδιών, βίντεο και παιχνιδιών. Το αρχικό ποσό που ζητούσε η Smartflash ως αποζημίωση έφτανε τα 852 εκατομμύρια δολάρια.

Το δικαστήριο, ύστερα από μια οκτάωρη συνεδρίαση, αποφάνθηκε πως η Apple όχι μόνο χρησιμοποίησε τις πατέντες της Smartflash χωρίς άδεια, αλλά το έκανε εσκεμμένα.

Από την πλευρά της η Apple αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στους νόμους γύρω από το υπάρχον σύστημα κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγές  από εταιρείες που δεν παράγουν οι ίδιες προϊόντα.

«Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε αυτή την εταιρεία για τις ιδέες που οι υπάλληλοί μας ξόδεψαν χρόνια καινοτομώντας και δυστυχώς αναγκαστήκαμε να δώσουμε αυτή τη μάχη μέσα από τις δικαστικές αίθουσες», ανέφερε η Apple στην απολογία της.

Η Apple ζήτησε από το δικαστήριο να θεωρήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Smartflash άκυρα, καθώς προηγούμενες πατενταρισμένες εφευρέσεις κάλυπταν την ίδια τεχνολογία.

H Smartflash ανέφερε στην αγωγή της πως ένας από τους εφευρέτες των τεχνολογιών της, ο Patrick Racz, είχε συναντηθεί το 2000 με ανθρώπους της εταιρείας από την οποία προέκυψε η Gamalto SA (η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής καρτών SIM), ανάμεσα στους οποίους ήταν και το σημερινό διευθυντικό στέλεχος της Apple, Augustin Farrugia.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Tyler, στο Τέξας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Smartflash. Το ίδιο δικαστήριο είχε, πάντως, τιμωρήσει την Apple για παρόμοια υπόθεση και στο παρελθόν. Το 2012 οι δικαστές του Tyler διέταξαν την Apple να πληρώσει πρόστιμο 368 δολάρια στην VirnetX Inc, για παραβίαση πατέντας. Στην έφεση που ακολούθησε το πρόστιμο αφαιρέθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως υπολογίστηκε με λάθος τρόπο.