Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την αστυνομική επέμβαση σήμερα τα ξημερώματα στην ΕΡΤ.

Κάνοντας εφαρμογή του άρθρου 142 του κανονισμού της βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα Πρόταση Δυσπιστίας για την κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «θεσμική εκτροπή» και για «εισβολή των ΜΑΤ τη νύχτα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής, το άρθρο 142  Παρ. 1 (Πρόταση Δυσπιστίας) προβλέπει ότι: «H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που υπογράμμισε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε αυτή την συζήτηση και μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας».

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε ακόμη: Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της ΕΡΤ

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πρόταση μομφής
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:  «Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».

Με ευχαριστίες προς τον κ. Τσίπρα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος αναφέρεται: «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον κ. Σαμαρά.