Πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς

Πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς
Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρακολουθεί τις ομιλίες κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024. Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ διεξάγεται από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Tae Kwon Do, με κεντρικό σύνθημα «Προοδευτική Αντεπίθεση Τώρα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με σκοπό τον κοινό συντονισμό και τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμή τους στις πρόσφατες εκλογές.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, κατέθεσαν πρόταση-πλαίσιο με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για την ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, με σκοπό τον κοινό συντονισμό και τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμή τους στις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με τα δύο στελέχη, τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, ενώ η Νέα Αριστερά αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο της συνέδριο την ίδια περίοδο.

Τεμπονέρας και Κοτσακάς τονίζουν επίσης ότι δεν μπορεί να αφεθούν σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων. Οι δύο πολιτικοί επισημαίνουν την ανάγκη για συλλογική δράση και συντονισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η αριστερή και προοδευτική φωνή στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά:

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.

Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας την διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.

Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1. Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2. Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3. Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4. Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5. Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.

Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.

Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Αντώνης Κοτσακάς, Πρώην υπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: