Η πρώτη επικεφαλής ασφαλιστικής πολυεθνικής στην Ελλάδα

Η πρώτη επικεφαλής ασφαλιστικής πολυεθνικής στην Ελλάδα

Η Νάντια Σταυρογιάννη έδωσε άλλη διάσταση στην DAS Hellas.

Είναι η πρώτη γυναίκα που τοποθετείται επικεφαλής σε πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία της ελληνικής αγοράς, ενώ στην ιεραρχία της D.A.S. είναι η μία εκ των τεσσάρων γυναικών στις οποίες η εταιρεία έχει αναθέσει την ηγεσία του συνόλου των 19 θυγατρικών της.

Η Νάντια Σταυρογιάννη, κρατάει τα ηνία της Das Hellas και αποδεικνύει στην πράξη πως μέσα από τη σκληρή δουλειά η αναρρίχηση στον επαγγελματικό στίβο δεν είναι θέμα φύλου. Άλλωστε, το να διοικείς μια εταιρεία που τα τελευταία 44 χρόνια δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά και ξεχωρίζει για την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία της, ανεβάζει από μόνο του τον πήχη πιο ψηλά.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Das Hellas μιλά στο Fortunegreece.com για την κατάσταση του ασφαλιστικού κλάδου και εστιάζει την προσοχή της στην ανάγκη ενημέρωσης για τα θέματα νομικής προστασίας.

«Όσο πιο υψηλή είναι η θέση, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν και οι ευθύνες. Είμαι 20 χρόνια στην εταιρεία και την γνωρίζω πολύ καλά εκ των έσω. Δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα πράγματα». Η κα Σταυρογιάννη αναφέρει δε πως αισθάνεται τυχερή και έχει κάθε λόγο να το λέει αφού είναι η μόνη γυναίκα στην ηγεσία ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας και έχει τύχει της αποδοχής των συναδέλφων της σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο. «Αισθάνομαι τυχερή διότι αυτό που βίωσα από τους συναδέλφους μου είναι ισότιμη μεταχείριση».

Η πτώση στον ασφαλιστικό κλάδο από όταν ξεκίνησε η κρίση αγγίζει το 12%, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νομική προστασία να καταγράφουν υψηλότερες απώλειες. Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα δείχνουν πως τα δεδομένα αλλάζουν προς το καλύτερο. «Το 2012 χάναμε καθημερινά πελάτες επειδή πολλές εταιρείες έβαζαν λουκέτο. Την ίδια στιγμή η πτώση στην κατανάλωση είχε αντίκτυπο στον τζίρο των εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους περιόριζαν τα έξοδα νομικής ασφάλισης».

Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για την DAS Hellas αφού κατάφερε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με το 2012 το χαρτοφυλάκιο και τους πελάτες της. Ο τζίρος διατηρήθηκε σταθερός κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά είναι να αυξηθεί κατά 2%-3%. Θετική εξέλιξη συνιστά και το γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε τις 42 θέσεις εργασίας χωρίς να προβεί σε κανενός είδους απόλυση, αλλά και το υψηλό μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 16%. Παράλληλα, συνεχίζει να δαπανά σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση των εργαζομένων, την τεχνολογία, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ενώ «τρέχει» projects στο κομμάτι της μηχανογράφησης.

«Η μητρική εταιρεία και οι μέτοχοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία με συμπάθεια και εξακολουθούν να έχουν τη διάθεση να επενδύουν στην Ελλάδα. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν χρειαστήκαμε ποτέ κεφάλαια από τη μαμά εταιρεία και γι’ αυτό το λόγο η DAS δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από τη χώρα μας. Στην Ελλάδα συμπιέσαμε τις τιμές των ασφαλίστρων χωρίς όμως να αλλάξουμε την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες μας».

Η ίδια παραδέχεται πως τα αποτελέσματα των θυγατρικών που βρίσκονται σε χώρες που επλήγησαν από την κρίση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεαματικά. Ωστόσο, σημαντική άνοδος κατεγράφη στις Βόρειες χώρες, στην Εσθονία και την Πολωνία, αλλά και στις αγορές του Καναδά και της Κορέας, στις οποίες έκανε πρόσφατα άνοιγμα η γερμανική εταιρεία. Προσεχώς θα δούμε τοποθέτηση όχι μόνο σε νέες αγορές αλλά και σε καινούριες Ηπείρους.

Για εκείνη η διοίκηση δεν είναι one man ή one woman show. Είναι απαραίτητο, όπως μας λέει, να χτίζεις εταιρική ομάδα και εταιρική κουλτούρα. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η εξωστρέφεια κάτι που λείπει από τον κλάδο της νομικής προστασίας. «Για μένα ο καλός manager πρέπει να δίνει όραμα στους συνεργάτες του, να έχει υπομονή και επιμονή. Προσωπικά πιστεύω στο παραδειγματικό management και αυτό γιατί δεν μπορείς να απαιτείς κάτι από τους άλλους που εσύ ο ίδιος δεν εφαρμόζεις. Ο manager πρέπει να είναι το πρότυπο».

Το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα καταγράφεται σύμφωνα με την κυρία Σταυρογιάννη ευοίωνο, καθώς το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της υπασφάλισης. «Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της ιδιωτικής ασφάλισης. Έχει ξεκινήσει μια στροφή προς εταιρείες όπως η δικής μας. Οι ασφαλισμένοι κάνουν δειλά βήματα, αλλά αναμένουμε ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου θα αυξήσουν τους τζίρους τους μέσα στα επόμενα χρόνια».

Για το 2014 τα σχέδια της Das Hellas είναι μεγαλεπίβολα και η διοίκηση εκτιμά πως θα τα υλοποιήσει χωρίς να παρεκκλίνει από τους αρχικούς της στόχους. Έμφαση θα δοθεί στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές καθώς και στη διεύρυνση των συνεργασιών με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου. «Κύριο μέλημά μας είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στο κομμάτι της νομικής προστασίας. Θα έχουμε επίσης ενεργό ρόλο στην δικαστική διαμεσολάβηση».

Τα προγράμματα νομικής προστασίας αναφέρονται σε Ιδιώτες (ιδιοκτήτες οχημάτων, εκμισθωτές ακινήτων, σκάφη αναψυχής διαχειριστές πολυκατοικιών, ομαδικής ασφάλισης προσωπικού επιχειρήσεων, ένστολων, μελών σωματείων κ.λπ) καθώς και σε επαγγελματίες – επιχειρήσεις παρέχοντας καλύψεις όπως διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (από τιμολόγια, επιταγές, συναλλαγματικές), υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια, εργατικές και μισθωτικές διαφορές.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζει το DNA της ασφαλιστικής αγοράς

Ιδιωτική ασφάλιση για καλύτερη σύνταξη;