Πρωτοφανής μείωση στη ζήτηση καυσίμων- Ανθεί το λαθρεμπόριο

Πρωτοφανής μείωση στη ζήτηση καυσίμων- Ανθεί το λαθρεμπόριο

Πτώση 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 3% στο κίνησης, 5% βενζίνες τον Ιανουάριο, διόρθωση τον Φεβρουάριο.

Με πτωτικές τάσεις κινείται η αγορά καυσίμων το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ έχει συρρικνωθεί από το 2009 σε ποσοστό 30%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Έπειτα από έναν «τραγικό Ιανουάριο», όπου η ζήτηση στις βενζίνες κατέγραψε πρωτοφανή μείωση σε ποσοστό 12%, και το ντίζελ κίνησης 25%, τον Φεβρουάριο η πτώση περιορίστηκε στο 5% για τις βενζίνες και στο 3% για το ντίζελ κίνησης, ενώ σε ποσοστό 20% μειώθηκε η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, κυρίως λόγω κλιματολογικών συνθηκών.

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της αγοράς για έκτη συνεχή χρονιά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νομοθεσία για την πάταξη του λαθρεμπορίου παραμένει ανεφάρμοστη και παράλληλα έχουν σταματήσει οι έλεγχοι των ΚΕΔΑΚ για την παραβατικότητα στο πρατήρια, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στους υγιείς επαγγελματίες του κλάδου. Οι τελευταίοι, συν τοις άλλοις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραβάτες του νόμου.

Πρόσθετο πρόβλημα, εν απουσία ελέγχων, είναι ο ανταγωνισμός από τα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς πολλοί καταναλωτές από την Κομοτηνή, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη προμηθεύονται βενζίνη από τη Βουλγαρία, όπου η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την ελληνική αγορά.

Πηγή: Καθημερινή