Πτώχευση ενός ακόμη ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

Πτώχευση ενός ακόμη ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

Έντονη η ανησυχία των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού από τα απανωτά «λουκέτα» των Ρώσων tour operators.

Ένα ακόμα μεγάλο ρωσικό τουριστικό πρακτορείο κήρυξε πτώχευση χθες ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό τους στα 13 από την αρχή του καλοκαιριού, με το συνολικό κόστος της ζημίας που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία να εκτιμάται περί τα 7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρακτορείο Southern Cross, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάνω από 10 χιλιάδες πελάτες σε διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 3.600 βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες άλλοι 20 χιλιάδες είχαν αγοράσει τουριστικά πακέτα για το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα είχε καταρρεύσει το τουριστικό γραφείο Solvex-Τourne, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, αφήνοντας σε διαφόρους ελληνικούς προορισμούς πάνω από 3 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες.

Τα απανωτά «λουκέτα» των Ρώσων tour operators έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας.

Χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο «κανόνι» κι άλλων ρωσικών πρακτορείων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις επηρεάζουν σαφώς τους ξενοδόχους που εμπλέκονται στο κομμάτι της φιλοξενίας, αλλά και την ίδια την αγορά και τον καταναλωτή ειδικότερα.

Εστιάζοντας στο σκέλος του ξενοδοχειακού τομέα ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η φορολόγηση των υπηρεσιών για τις οποίες οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν θα έχουν λάβει χρήματα από τους Ρώσους Tour Operators. Μάλιστα το ΞΕΕ το επόμενο διάστημα θα παρέμβει προς τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Εμείς, όπως είπε, έχουμε εκδώσει τιμολόγια επί πιστώσει και έχουμε παράσχει ήδη τις υπηρεσίας μας στους Ρώσους επισκέπτες και δεν έχουμε πληρωθεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει, θα φορολογηθούμε για αυτές, σαν να έχουμε πάρει κανονικά τα χρήματά μας».

Όπως είπε ο κ. Γαλιατσάτος, το τελευταίο λουκέτο του Tour Operator Solvex από την Αγία Πετρούπολη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κέρκυρα με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναμένουν άμεσα παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία.

Ζήτημα, επίσης, προκύπτει και με τις άδειες κλίνες από τους Ρώσους πελάτες, με τον κ. Γαλιατσάτο να τονίζει ότι θα υπάρξει μια κάθετη πτώση στις τιμές αυτών των δωματίων προκειμένου να καλυφτούν τα σπασμένα, όπως ανάφερε.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο «κανόνι» από ρωσικό τουριστικό πρακτορείο

Στα 19,5 εκατ. ανέρχονται οι αφίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΣΕΤΕ

Οι πρωταθλητές στις αφίξεις αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα