Real Estate: Ισχυρή ζήτηση για αστικά ακίνητα κόντρα στη διεθνή τάση

Real Estate: Ισχυρή ζήτηση για αστικά ακίνητα κόντρα στη διεθνή τάση
Οι τάσεις στην ελληνική αγορά το 2022 σύμφωνα με την Berkshire Hathaway - Αυξητική τάση των τιμών δείχνουν στοιχεία της ΤτΕ.

Ελκυστική κυρίως για ξένους επενδυτές η ελληνική αγορά ακινήτων, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με καταλύτες για τα επόμενα 3-5 χρόνια τις ευέλικτες μορφές εργασίας και τη διαθεσιμότητα γης ενώ στα βασικά κριτήρια των αγοραστών θα παραμείνει και η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου, η δυναμική της αγοράς διατηρήθηκε και εν μέσω πανδημίας, με υψηλά ποσοστά ζήτησης και ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για βασικές τάσεις που επιβεβαιώνει μια ακόμη έκθεση, αυτή τη φορά η ετήσια έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices “2022 EMEA Real Estate Report”, που μελέτησε εκτός από την Ελλάδα και έξι ακόμη αγορές: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Ντουμπάι. Ως προς την ελληνική αγορά επισημαίνει την αισιοδοξία των επαγγελματιών που προβλέπουν διατήρηση της δυναμικής για το προσεχές διάστημα, με το 80% να αναφέρουν αυξητική τάση του ανταγωνισμού. Εξάλλου όπως σχολιάζει ο Γιώργος Υφαντής, General Sales Manager της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, η ελληνική αγορά real estate άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση στην Ελλάδα κατευθύνεται κυρίως σε αστικά κέντρα, σύμφωνα με το 63% των επαγγελματιών, με τα διαμερίσματα να βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη ζήτηση για κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες η αύξηση στη ζήτηση δεν επεκτείνεται στα προάστεια και στις περιοχές εκτός αστικού ιστού. Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν ακολούθησε την τάση της ζήτησης σε άλλες χώρες για κατοικίες στην ύπαιθρο αφού μόνο το 24% των επαγγελματιών ανέφεραν αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο. Μάλιστα υπάρχει κι ένα 29% που μίλησε για μείωση της ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες αγορές.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων προέρχεται από το εξωτερικό, με την κατανομή να διαμορφώνεται σε 31/24 από διεθνείς επενδυτές εντός και εκτός EMEA. Eιδικότερα όσον αφορά τα πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα, δηλαδή τα ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ καθώς και τα ακίνητα ανώτερης – μεσαίας κατηγορίας από 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, η ζήτηση στηρίζεται κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού καθώς και πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Αυτοί είναι που δίνουν ώθηση στην αγορά αναζητώντας ακίνητα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αηναϊκής Ριβιέρας, στις ακριβές γειτονιές της πωτεύουσας αλλά και στα δημοφιλή ελληνικά νησιά.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις ισχυρές προοπτικές της αγοράς ακινήτων έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, αν και παράλληλα με τα στοιχεία που καταδεικνύουν την προσέλκυση επενδύσεων έχει αναδείξει και παράγοντες που μπορεί να ανακόψουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι ανοδικές τάσεις διατηρήθηκαν το 2021 και στο δ΄ τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,1%. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 9,8% και των παλαιών στο 8,6%. Με βάση τη γεωγραφική θέση, σημειώθηκε αύξηση 10,5% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις και 7,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,4%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (με περίοδο αναφοράς έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021) ανήλθε συνολικά σε 844,2 χιλιάδες (65,0% διαμερίσματα, 18,7% μονοκατοικίες, 6,2% μεζονέτες, 6,2% οικόπεδα και 3,9% λοιπά ακίνητα).