Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα Τσίπρα δεν εκτροχιάζουν το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα Τσίπρα δεν εκτροχιάζουν το πρόγραμμα

Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. 

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος το 2017 και το 2018, τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν, αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM επισημαίνει ότι η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα, δεσμεύεται να συζητά προκαταβολικά με τους θεσμούς όλα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, τα οποία ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο στους στόχους του προγράμματος. Το ίδιο πρέπει να κάνει και με την υπεραπόδοση στο πλεόνασμα. “Δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις την ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν. Ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε πρακτικές συνεργασίας που ενισχύουν την εμπιστοσύνη” σημειώνει.

“Οσον αγορά στο περιεχόμενο των προτάσεων, οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι τα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους στόχους για το 2017 και το 2018. Οι χώρες – μέλη του ESM θα αποφασίσουν πλέον τι θα κάνουν”, προσθέτει.

O επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι εάν η υλοποίηση των όρων του προγράμματος δεν ήταν εμπροσθοβαρής, το πακέτο στήριξης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο.

Σε σχέση με την πορεία του προγράμματος, υπογραμμίζει ότι μετά τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, υλοποιείται “σχετικά καλά”. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. «Στην παρούσα φάση έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση αλλά ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πρόοδο», επισημαίνει.

Οσον αφορά στο χρέος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν απαιτείται «κούρεμα», σημειώνει ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ άλλαξε λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Υπήρξε ένα μεγάλο «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών το 2012, ενώ από τον επίσημο τομέα, η βελτίωση στους όρους του δανεισμού εξοικονομεί για την Ελλάδα περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ ετησίως, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη”.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί ότι η Ελλάδα αποτελεί “ειδική περίπτωση” μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα για τρεις λόγους:

-Πρώτον, σε καιρούς κρίσης, στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα

-Δεύτερον, οι διοικητικές δομές είναι αδύναμες και απαιτείται τεχνική στήριξη για την ενίσχυσή τους.

-Τρίτον, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη διαταραχή στην πορεία του προγράμματος, λόγω της νέας κυβέρνησης.