Η ρωσική κρίση «πάγωσε» και την Adidas

Η ρωσική κρίση «πάγωσε» και την Adidas

Η διάσημη φίρμα αθλητικής ένδυσης ανακοίνωσε το κλείσιμο 200 καταστημάτων στην Ρωσία. 

Η Adidas αποφάσισε τη μείωση της παρουσίας της στην αγορά της Ρωσίας, λόγω τις κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη ρωσική οικονομία. Ως αποτέλεσμα της απόφασής της, η εταιρεία θα προχωρήσει στο κλείσιμο διακοσίων από τα περίπου 1000 καταστήματα της στη χώρα.

Η γερμανική φίρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία. Αποτελεί, μάλιστα, τον προμηθευτή που ντύνει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων έξι μηνών, με το ρούβλι να έχει χάσει το 40% της αξίας του, επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των Ρώσων καταναλωτών.

«Όντας ο καθαρός κυρίαρχος της αγοράς, επηρεαστήκαμε ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που επιδείνωσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», δήλωσε ο CEO της Adidas, Herbert Hainer.

Η διάσημη φίρμα αθλητικών, πάντως, δεν είναι η μόνη δυτική φίρμα που ανακοίνωσε μια υποχώρηση από την αγορά της Ρωσίας. Οι εταιρείες μόδας Esprit και River Island ανακοίνωσαν πως θα αποχωρίσουν από την αγορά της Ρωσίας.

Η Adidas ανακοίνωσε πως τα καθαρά έσοδα της για το 2014 ανήλθαν στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό ήταν αρκετά πιο κάτω από τον στόχο που η ίδια είχε θέσει, καλύπτοντας μόλις τα 2/3 αυτού. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών την προηγούμενη Πέμπτη, οδηγώντας την μετοχή της σε άνοδο κατά 3,4%.