Ρουμπινί: Πιθανότητα για ύφεση παγκοσμίως άνω του 60% την επόμενη διετία

Ρουμπινί: Πιθανότητα για ύφεση παγκοσμίως άνω του 60% την επόμενη διετία
Nouriel Roubini of New York University's Stern School of Business speaks during the Skybridge Alternatives (SALT) Conference in Las Vegas, Nevada May, 9, 2012. SALT brings together public policy officials, capital allocators, and hedge fund managers to discuss financial markets. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS EDUCATION)

Άνω του 60% πιθανότητα να υπάρξει ύφεσης την επόμενη διετία δίνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί με άρθρο του στο Project Syndicate, υποστηρίζοντας πως αν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθήσουν να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό το πλήγμα για μετοχές και ομόλογο θα είναι τεράστιο.

Όπως ανέφερε, το 2021, η συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επικεντρώθηκε στο εάν ο αυξανόμενος πληθωρισμός ήταν παροδικός ή επίμονος. Πλέον δεν τίθεται ζήτημα…

Ό ίδιος ο Roubini, που ανήκει και αυτός στο Team Persistent, το πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για στασιμοπληθωρισμό… (μείωση της ανάπτυξης παράλληλα με υψηλό πληθωρισμό).

Ύφεση και ανεργία

Τώρα έχει ανάψει μια άλλη μεγάλη συζήτηση: εάν οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής μπορούν να προγραμματίσουν μια «ήπια προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία. Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους τόσο όσο για να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

Ωστόσο, τόσο o Ρουμπινί όσο και άλλοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είναι δυνατό ένα τέτοιο σενάριο – ίσως σε μια οικονομία που δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, όχι όμως τώρα.

Ο βαθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που απαιτείται θα προκαλέσει αναπόφευκτα μια σκληρή προσγείωση, με ύφεση και υψηλή ανεργία.

Επειδή λοιπόν οι στασιμοπληθωριστικοί κραδασμοί επιβραδύνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τον πληθωρισμό, φέρνουν τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος.

Εάν η προτεραιότητά τους είναι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να αποτρέψουν μια επικίνδυνη αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό (μια σπείρα μισθών-τιμών), πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τις αντισυμβατικές επεκτατικές πολιτικές τους και να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής με ρυθμό που πιθανότατα θα προκαλέσει σκληρή προσγείωση, λέει ο Roubini και προσθέτει:

«Ωστόσο, εάν η προτεραιότητά τους είναι η διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, θα πρέπει να εξομαλύνουν την πολιτική πιο αργά και να διακινδυνεύσουν τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος επίμονα υψηλού πληθωρισμού». Ως εκ τούτου, το σενάριο της ήπιας προσγείωσης μοιάζει με ευσεβή πόθο, την πιθανότητα βαθιάς ύφεσης να ξεπερνά το 60%, καταλήγει ο οικονομολόγος.