RT: Η Ρωσία θα δώσει 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

RT: Η Ρωσία θα δώσει 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο Αλεξέι Μίλερ επιβεβαιώνει συμφωνία με την Ελλάδα.

Δημοσίευμα του Russia Today δίνει λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα.

«Η Gazprom αναφέρει πως θα εγγυηθεί τη διέλευση έως και 47 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μετά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει: «Ένας τέτοιος όγκος διέλευσης φυσικού αερίου, , όπως στο έργο Turkish Stream, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προσελκύσει εμπορικά δάνεια για την υλοποίηση άλλων επενδύσεων, δήλωσε ο Μίλερ την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».

Παράλληλα, σημειώνεται: «Σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο αναφέρει ο κ.Μίλερ προσθέτοντας πως το έργο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Και προστίθεται: «Ο Turkish Stream είναι πλέον η εναλλακτική λύση για τον South Stream, που η δημιουργία του ανεστάλη από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την 1 Δεκεμβρίου του 2014, η Gazprom και η τουρκική εταιρία BOTAS υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Η κατασκευή έγινε από τη θυγατρική Gazprom, τη Gazprom Russkaya».

«Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα να μεταφέρονται σε έναν νέο κόμβο φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η πρώτη γραμμή αναμένεται να παράσχει 15.75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην τουρκική αγορά, ενώ η μεταφορά έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2016».

Διαβάστε ακόμη: 

Μύθοι και αλήθειες για τα ελληνικά κέρδη από το ρωσικό αγωγό