Σε ένα μήνα θα μάθουμε τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir

Σε ένα μήνα θα μάθουμε τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir
epa05320977 A handout picture made available by the Egyptian Defence Ministry showing a life jacket from the EgyptAir MS804 flight missing at sea, unspecified location in Egypt, 21 May 2016. The Armed Forces of Egypt announced that the debris of an EgyptAir Airbus A320, which had disappeared early on 19 May 2016, as well as personal belongings of the passengers are floating in the Mediterranean Sea, north of the Egyptian city of Alexandria. The EgyptAir passenger jet had left Paris bound for Cairo with 66 people on board, but crashed into the Mediterranean Sea for unknown reasons. EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα ήταν το μήνυμα των αιγυπτιακών αρχών.

Η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής της οµάδας ερευνών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

Ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε πως η έκθεση “θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα…και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης της”.

Αιγύπτιοι ερευνητές που εξετάζουν τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir στη Μεσόγειο δήλωσαν το Σάββατο ότι αναλύουν τα δεδομένα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σήματα που εστάλησαν από το αεροσκάφος, ωστόσο τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εξετάζουν υλικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, έγγραφα με στοιχεία του αεροσκάφους και του πληρώματος, καθώς συστήματα διαχείρισης αεροπορικών δεδομένων AIRMAN και ACARS.

“Είναι πάρα πολύ νωρίς να διατυπώσουμε κρίσεις ή αποφάσεις βάσει μίας και μόνο πηγής πληροφόρησης, όπως τα μηνύματα ACARS, τα οποία είναι σήματα ή δείκτες που μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες (και) άρα απαιτούν περαιτέρω ανάλυση”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση

Η Γαλλία επανέλαβε πως όλα τα σενάρια εξακολουθούν να εξετάζονται σχετικά με τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 της Egyptair που κατέπεσε στη Μεσόγειο, μετά την επιβεβαίωση σήμερα ότι υπήρξε καπνός μέσα στο αεροσκάφος πριν από την καταστροφή.

“Αυτή τη στιγμή (…) εξετάζονται όλα τα σενάρια και δεν προκρίνεται κανένα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό αφού συναντήθηκε στο Παρίσι με τους συγγενείς των θυμάτων.

“Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ κι εκεί και που μερικές φορές εξάλλου είναι αντιφατικές, προκαλούν πολύ συχνά ερμηνείες σχεδόν οριστικές. Προειδοποιώ αυτό να μην συμβαίνει επειδή δημιουργεί οδυνηρή ένταση στις οικογένειες”, πρόσθεσε.

“Η αναζήτηση του αεροσκάφους είναι ασφαλώς σήμερα η προτεραιότητα, όπως και το να βρεθούν τα μαύρα κουτιά για να τα αναλύσουμε, πράγμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που είναι θεμιτό να τίθενται”, συνόψισε ο γάλλος υπουργός.

Ο Ερό υποσχέθηκε “αλληλεγγύη” στους συγγενείς των θυμάτων, “αλλά επίσης διαφάνεια απέναντί τους σχετικά με τις συνθήκες της εξαφάνισης αυτού του αεροπλάνου”.

“Δεσμεύομαι ότι η Γαλλία θα ενημερώνει για την εξέλιξη των διαφόρων διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει για την εξεύρεση της αλήθειας”, διαβεβαίωσε.

Εικασίες για τα αίτια της συντριβής του Airbus της Egyptair άρχισαν και πάλι να διατυπώνονται μετά την αποκάλυψη χθες Παρασκευή το βράδυ από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το αυτόματο σύστημα επικοινωνιών του αεροσκάφους είχε εκπέμψει λίγο πριν από την πτώση συναγερμούς για παρουσία καπνού αδιευκρίνιστης προέλευσης στο εμπρός τμήμα της καμπίνας και στη συνέχεια για βλάβη του υπολογιστή ο οποίος ελέγχει τα χειριστήρια του αεροπλάνου.

Οι Γάλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν το Σάββατο την ύπαρξη συναγερμών για καπνό στην καμπίνα, αν και έκριναν πρόωρο σ’ αυτό το στάδιο να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Το A320 της Egyptair εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο με 66 επιβαίνοντες, από τους οποίους 30 ήταν Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι. Κατέπεσε την Πέμπτη στη Μεσόγειο αφού εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους ανακαλύφθηκαν στη θάλασσα σε απόσταση 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας από αεροπλάνα και σκάφη των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.