Συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου για αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου

Συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου για αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου

Βελτιωμένους όρους αποπληρωμής εξασφάλισε η Κύπρος για το παλαιό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία.

Η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του παλαιού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 2011. Την είδηση μετέδωσσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ, που είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα για λίγες μόνο ώρες, με αποκλειστικό σκοπό να υπογράψει την τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας.

Οι όροι του αναδιαρθρωμένου δανείου προβλέπουν έναρξη αποπληρωμής του από το 2016 αντί για εφέτος και σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ έως τότε θα ισχύει «περίοδος χάριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται αναδρομικά από το Μάρτιο 2013 επιτόκιο 2,5 αντί του αρχικού 4,5%.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, η μείωση αυτή ισοδυναμεί με διαγραφή του 10 % του χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται τον οίκο Moody’s, η Κύπρος ενδέχεται λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων να ζητήσει από τη Ρωσία και νέα αναδιάρθρωση, παρά την υπάρχουσα εμφανή χαλάρωση των όρων του ρωσικού δανείου.

Το ρωσικό δάνειο είχε αρχικώς χορηγηθεί για 4,5 χρόνια και η Μόσχα, παρά τις εκκλήσεις της Λευκωσίας, δεν ανταποκρίθηκε με νέο δάνειο, παρά μόνο με τη χαλάρωση των όρων του υπάρχοντος δανείου. Το σχετικό κυπριακό αίτημα για πενταετή παράταση και αναδιάρθρωση του δανείου είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για τη θετική ανταπόκριση του Κρεμλίνου, αλλά και την προσδοκία ότι οι εξαίρετες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar-Tass ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να αποζημιωθούν μερικώς οι Ρώσοι καταθέτες με τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα αφορά ειδικά τις ρωσικές απώλειες.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «οι Ρώσοι δεν έχουν προδώσει την Κύπρο, παρά τις σκληρές αποφάσεις του Μαρτίου, από τις οποίες επηρεάστηκαν πολλοί από αυτούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ενθαρρύνει και δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η οικονομία της Κύπρου και έχει καταστεί ένα από τα στοιχεία για να συνεχισθεί η ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συγκέντρωση χρημάτων, όταν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα με στόχο την αποζημίωση των απωλειών.Για τον σκοπό αυτό οι κυπριακές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε ακόμη: Κανονικά η επόμενη δόση στην Κύπρο