Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΝΕΛ – Τράπεζας Πειραιώς

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΝΕΛ – Τράπεζας Πειραιώς

Αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων της ακτοπλοϊκής εταιρείας αναμένεται να ζητήσει η τράπεζα.

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ, κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας αναμένεται να συζητήσουν αναβολή της εκδίκασης.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΝΕΛ υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, καθολική διάδοχος της Millennium Bank, αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της επικυρωθείσας από το Εφετείο Μυτιλήνης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας και οι οποίοι προβλέπουν, πέραν των υπολοίπων διατάξεων, τη χορήγηση εγκαίρως δανείου κεφαλαίου κίνησης με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού για την πληρωμή των εργαζομένων και των πιστωτών της.

Επίσης, ζητά να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εκτελεστικών μελών της Τράπεζας Πειραιώς -μεταξύ αυτών και του προέδρου της, Μιχάλη Σάλλα– μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της από κάθε θετική ή αποθετική ζημιά που θα υποστεί η εταιρεία ΝΕΛ λόγω της πρόωρης και αιφνίδιας διακοπής της εξυγιαντικής της διαδικασίας, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αθέτηση των υποχρεώσεων της τράπεζας και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι, στις 18 Ιουνίου του 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης έκανε προσωρινά, εν μέρει δεκτά ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ. Υποχρέωσε την τράπεζα να εκδώσει εγγυητικές επιστολές υπέρ της εταιρείας ή της θυγατρικής της, ΣΙ ΛΙΝΚ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του αιτήματός τους για την τριετή παράταση των εν ισχύ Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, με την προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκε στην τράπεζα, στους δύο βασικούς μετόχους της ΝΕΛ (Ercolana Holding Ltd και ISFI Square Fund Ltd) καθώς και στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις ανωτέρω εταιρείες, κάθε μεταβίβαση των μετοχών τους προς οποιονδήποτε τρίτο, μέχρι τον χρόνο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, στις 4 Ιουλίου του 2014.

Παράταση 1,5 έτους στη ΝΕΛ για την αντικατάσταση των πλοίων
Υπέρ της παράτασης για ενάμιση χρόνο στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, αντί για τριών, που είχε αιτηθεί η ίδια η εταιρεία, να συνεχίσει τα δρομολόγια της, στις γραμμές Λαύριο- Αι Στράτη- Λήμνο- Καβάλα και Λαύριο- Ψαρά- Μεστά, με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Ταξιάρχης» και «Aqua Maria» αντίστοιχα, τάχθηκε με γνωμοδότησή του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που συνεδρίασε στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα συγκεκριμένα πλοία, που έχουν κατασκευαστεί το 1976 και 1975 αντίστοιχα και είναι κατηγορίας τέσσερα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσει η ΝΕΛ σε ενάμιση χρόνο από τώρα με πολύ νεότερα.

Οι δύο συμβάσεις των συγκεκριμένων γραμμών, που είχαν υπογραφεί το 2010, είναι πολυετείς και λήγουν το 2021. Η ΝΕΛ κατέθεσε για την εξυπηρέτηση των δύο γραμμών από τα συγκεκριμένα πλοία, δύο εγγυητικές επιστολές από 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη παράταση για την αλλαγή των δύο πλοίων που παίρνει η εταιρεία είναι η δεύτερη.

Τοπικοί φορείς της Σάμου και της Λήμνου, μιλώντας στο ΣΑΣ, εξέφρασαν τη έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η ΝΕΛ προχωρά σε πολλές ακυρώσεις δρομολογίων, λόγω μηχανικών βλαβών ή προβλήματος με την τροφοδοσία καυσίμων και μίλησαν για υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Ζήτησαν από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να μπουν καινούργια και νεότερα πλοία στις συγκεκριμένες γραμμές και να μην δοθεί άλλη παράταση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Στη συνεδρίαση του ΣΑΣ, ο δήμος Λήμνου εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Αντώνη Χατζηδιαμαντή και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσανταρλιώτη. Συμμετείχε, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας και η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή.

«Έχουν δίκιο οι κάτοικοι της Λήμνου και της Σάμου, αλλά δεν ευθύνεται η εταιρεία… ευθύνεται η Τράπεζα Πειραιώς που αρνείται τις υποχρεώσεις της προς τη ΝΕΛ» ισχυρίστηκε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Αβραντίνης.

Σημειώνεται ότι η ΝΕΛ έχει και τις συμβάσεις τριών γραμμών στο βόρειο Αιγαίο που λήγουν το 2020. Πρόκειται για τις γραμμές Θεσσαλονίκη- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ, Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Καρλόβασι- Αγ. Κήρυκο και Καβάλα- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ οι οποίες καλύπτονται από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Θεόφιλος». Η εταιρεία, βάσει τριετούς παράτασης που έχει πάρει από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάσταση του «Θεόφιλος», κατασκευής 1975, με άλλο νεότερο πλοίο έως την 31η Οκτωβρίου 2016.

Η ΝΕΛ απασχολεί περίπου 640 ναυτικούς και υπαλλήλους. Ο ιδιόκτητος στόλος της αποτελείται από τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Μυτιλήνη», «Θεόφιλος», «Ταξιάρχης» και από πέντε υπερταχύπλοα, τα «Αίολος Κεντέρης», «Αίολος Κεντέρης Ι», «Αίολος Κεντέρης ΙΙ», «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή». Επίσης, τα πλοία «Aqua Spirit», «Aqua Jewel», «European Express», «Aqua Maria», «Ionian Sky» και «Κωνσταντίνος Γ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Σε δικαστική διαμάχη οδηγούνται ΝΕΛ και Τράπεζα Πειραιώς