Συνελήφθη ο κυβερνήτης του «Sewol» στη Νότια Κορέα

Συνελήφθη ο κυβερνήτης του «Sewol» στη Νότια Κορέα

Στη θαλασσοταραχή απέδωσε τις ενέργειές του ο 52χρονος καπετάνιος - Εντοπίστηκαν τρεις σοροί στο ναυάγιο - Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού.

Τρίτη ημέρα μετά το τραγικό ναυάγιο στη Νότια Κορέα και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν τρόπο πρόσβασης στο εσωτερικό του βυθισμένου πλέον «Sewol», καθώς αγνοούνται ακόμη 273 από τους συνολικά 475 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές και δάσκαλοι λυκείου.

Δύτες του λιμενικού σώματος της Νότιας Κορέας είδαν σήμερα τρεις ανθρώπινες σορούς μέσα στο κύτος του πλοίου.  Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν εντοπιστεί 29 νεκροί, ενώ περισυνελέγησαν 174 επιζήσαντες πολύ γρήγορα μετά το ναυάγιο στη θάλασσα, ή την ώρα που πηδούσαν από το πλοίο.

Το «Sewol» που μετέφερε συνολικά 475 ανθρώπους πήρε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- μεγάλη κλίση και βυθίστηκε κατά την διάρκεια ενός συνηθισμένου δρομολογίου του, από το λιμάνι Ιντσόν στο νησί Τζετζού.

Σήμερα ο κυβερνήτης του πλοίου εξήγησε ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών. Ο 52χρονος Λι Τζουν Σέοκ, που συνελήφθη το πρωί μαζί με δύο ακόμη μέλη του πληρώματος, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στη Νότια Κορέα επειδή δεν ζήτησε την εκκένωση του πλοίου αμέσως μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε έπειτα από μια πρόσκρουση.

Οι 475 επιβάτες έλαβαν εντολή να μην μετακινηθούν από τη θέση τους για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιων από τους διασωθέντες. Όταν το πλοίο πήρε κλίση ήταν πολύ αργά, καθώς οι επιβάτες δεν κατάφεραν να διασχίσουν τους διαδρόμους την ώρα που η στάθμη του νερού ανέβαινε.

«Εκείνη την ώρα (στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση), δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν», δήλωσε ο πλοίαρχος με κατεβασμένο το κεφάλι του και καλυμμένο με μια κουκούλα, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

«Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο», πρόσθεσε. «Σκέφτηκα ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια. Το ίδιο θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια», είπε.

Ο 52χρονος πλοίαρχος είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ αυτών αμέλεια, παραβίαση του δίκαιου της θάλασσας, ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.

Το «Sewol» μετέφερε 475 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε, βρέθηκε χθες Παρασκευή απαγχονισμένος, προφανώς μια αυτοκτονία.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κατάσταση σοκ η Νότια Κορέα

Κορέα: Τα τελευταία μηνύματα των επιβατών του μοιραίου πλοίου

Βίντεο: Συγκλονιστικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στο ναυάγιο