Σκληρές κυρώσεις στο Ιράν και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σκληρές κυρώσεις στο Ιράν και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
epa08112669 US President Donald J. Trump (C) is seen behind a chandelier delivering a statement on the US response to Iranian missile strikes, in the Grand Foyer of the White House in Washington, DC, 08 January 2020. Iran has launched missile strikes against two military bases in Iraq that house US forces, in retaliation to the killing of Iranian Revolutionary Guards Corps Lieutenant general and commander of the Quds Force, Qasem Soleimani, by a US drone strike in Baghdad. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι είναι "μεγάλοι, ταχείς και ακριβείς", αλλά ο ίδιος δεν επιδιώκει τον πόλεμο.

Σειρά νέων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το πλήγμα αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» και κατηγορώντας τον για μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με όσα είπε, το πλήγμα των αμερικανικών θέσεων από τους ιρανικούς πυραύλους στο Ιράν δεν προκάλεσε καμία ανθρώπινη απώλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την ανάγκη του πετρελαίου των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς όπως είπε είναι πλήρως ενεργειακά αυτάρκης και παράλληλα διαθέτουν την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου η οποία μπορεί να πλήξει με ταχύτητα και ακρίβεια κάθε στρατιωτικό στόχο. “Οι πύραυλοί μας είναι μεγάλοι, ταχείς και ακριβείς”, είπε χαρακτηριστικά. Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει δυναμικά στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν κοινό εχθρό τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ζητώντας από τους Ιρανούς ηγέτες να κάνουν βήματα προς την ειρήνη και την ευημερία για το καλό των πολιτών τους.