Σκρέκας στο CEO Initiative 2023: Θέλουμε χαμηλές τιμές και σε επώνυμα προϊόντα – Οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη, αλλά να τηρούν και τους νόμους

Σκρέκας στο CEO Initiative 2023: Θέλουμε χαμηλές τιμές και σε επώνυμα προϊόντα – Οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη, αλλά να τηρούν και τους νόμους
Από αριστερά προς δεξιά: Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, Τάσος Ζάχος, Editor In Chief, Fortune Greece
Όσα είπε για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο CEO Initiative 2023, το μεγαλύτερο εταιρικό forum της χρονιάς από το Fortune Greece και την Tsomokos, (Πέμπτη 9/11 στη Μεγάλη Βρεταννία).

Ο υπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να βλέπουμε, κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα» και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη να αναπτύσσονται, αλλά να τηρούν και τους νόμους». Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η πρώτη, που εφάρμοσε μια τέτοια πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών όπου ήδη συμμετέχουν 53 εταιρείες με 660 κωδικούς.

Σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, Editor In Chief του Fortune Greece, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ο αναθεωρημένος στόχος είναι να φτάσουμε πάνω από τους 1.000 όπως είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Μόνο η Ελλάδα και πρώτη το έχει καταφέρει αυτό. Στην Ιταλία η Μελόνι έχει κάνει συμφωνία με τους προμηθευτές γα 500 κωδικούς και για διάστημα τριών μηνών. Στη Γαλλία η συμφωνία είναι για σταθεροποίηση τιμών σε 4.000 κωδικούς».

Όσο αφορά στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό, στο μεγαλύτερο μέρος του, οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής. «Πέρα όμως και πάνω από αυτά έχουμε και με τον πληθωρισμό απληστίας. Όταν μια εταιρεία για διάφορους λόγους βρίσκει μια ευκαιρία να αυξήσει το περιθώριο κέρδους περισσότερο από πριν την κρίση» είπε.

Σχετικά με τη νομοθεσία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος ο κ. Σκρέκας εξήγησε με ποιόν τρόπο υπολογίζονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Όπως είπε, το 2023 δεν πρέπει το μεικτό περιθώριο κέρδους να ξεπερνάει το μεικτό περιθώριο κέρδους το 2021. Η διαφορά του περιθωρίου πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα και επιβάλλεται το πρόστιμο συμπληρώνοντας ότι τον νόμο τον εφαρμόζεις, τον τηρείς, δεν τον αμφισβητείς.

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση από funds και οργανισμούς που δεν έβλεπαν τη χώρα μας ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ και η πρόκληση είναι ο ρυθμός αυτός να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με όρους βιωσιμότητας.

Δείτε τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του forum στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: