Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου στο MPW Summit 2022: Οι γυναίκες στην ηγεσία φέρνουν επιδόσεις

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου στο MPW Summit 2022: Οι γυναίκες στην ηγεσία φέρνουν επιδόσεις

Οι γυναίκες που σπάνε στερεότυπα και προκαταλήψεις και συνεισφέρουν στις καλές επιδόσεις των επιχειρήσεων αναδείχθηκαν στην παρουσίαση της Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Προέδρου της ΕΕΔΕΓΕ, Α’ Αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ και Αντιπροέδρου του ΙΜΕ. Μίλησε για έρευνες που τεκμηριώνουν ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι πιο δύσκολη για γυναίκες επιχειρηματίες, που βασίζονται κυρίως σε προσωπικές αποταμιεύσεις και όχι σε εξωτερική χρηματοδότηση. Οι προκαταλήψεις αλλάζουν δύσκολα και χρειάζονται παρεμβάσεις από τον τομέα της εκπαίδευσης. “Δρούμε συντονισμένα ως ΕΕΔΕΓΕ, με τα επιμελητήρια, και ζητήσαμε ένα καθολικό επίδομα μητρότητας. Καταθέτουμε προτάσεις όπως π.χ. ποσόστωση 25% των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, και θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση με στόχο το 33% το 2027”, πρόσθεσε η κ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου, που καλωσόρισε δύο καλεσμένους στο συνέδριο, οι οποίοι εκπροσωπούν οργανισμούς που ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και οι ίδιοι είναι thought leaders στον κλάδο τους.

Ευκαιρίες για startups στη Σίλικον Βάλεϊ

Η Amy Peck, Co-Chair of Prospera Women και Founder της ENDEAVOR VR, παρουσίασε την επιτυχία του Prospera Women που προήλθε από την βοήθεια που προσφέρει στις γυναίκες επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. “Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχαν αρκετές γυναίκες ιδρυτές και στήσαμε το Prospera Women για να το αλλάξουμε αυτό. Χρειαζόμαστε νέα παραδείγματα”, ανέφερε τονίζοντας ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει κρατική υποστήριξη, χρηματοδότηση, angel investors και μένει να συντονιστούν όλα τα εργαλεία για να αναβαθμιστεί η θέση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα.

Amy Peck

Ενδεικτικά σημείωσε ότι η χρηματοδότηση στις γυναίκες επιχειρηματίες στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε αλλά από 3,5% πήγε 7% και παραμένει τρομακτικά χαμηλό ποσοστό. Η κ. Peck αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα που φέρνει η Prospera Women στην Ελλάδα ενώ από την πλευρά του ο Αlfredo Coppola, Co-CEO of Prospera Women, US Market Access Center, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια δεξαμενή ταλέντου και μεταξύ άλλων μίλησε για τις startups.

Αlfredo Coppola
Αlfredo Coppola

“Έξι ή εφτά από τις startup στην Ελλάδα θα τις φέρουμε στη Σίλικον Βάλεϊ και θα τις υποστηρίξουμε”, τόνισε αναλύοντας πώς γεννήθηκε το Prospera Women, έχοντας εισάγει από το 2007 τον επιταχυντή startup σε πολλές χώρες και παρατηρώντας την επιτυχία στη συγκέντρωση χρηματοδότησης. Αλλά όπως πρόσθεσε μόνο 9% των επιχειρήσεων που υποστηρίχθηκαν είχαν ιδρυθεί από γυναίκες.