Σουρωτή: Mπαίνει δυνατά για το 10% των μετοχών της που εκποιούνται

Σουρωτή: Mπαίνει δυνατά για το 10% των μετοχών της που εκποιούνται

Η μάχη για την απόκτηση των μετοχών που εκπλειστηριάζει η Τρ. Πειραιώς και τα άμεσα σχέδια της διοίκησης.

Να διεκδικήσει την απόκτηση του 10% από το μετοχικό πακέτο του 15%, που εκπλειστηριάζει σε δημόσια διαδικασία, η Τράπεζα Πειραιώς, αποφάσισε η διοίκηση της ΣΟΥΡΩΤΗ κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στην οποία συμμετείχε το 68% των μετόχων. Σε δηλώσεις του στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΣΟΥΡΩΤΗ, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε πως πρόθεσή της διοίκησης είναι να αποκτήσει η ίδια το 10% και το υπόλοιπο 5% να πάει στους μετόχους, εκτιμώντας πως με αυτή την εξέλιξη θα επέλθει στο εσωτερικό της πολυμετοχικής εταιρείας μια ηρεμία και μια σταθερότητα.

«Σε αυτή τη φάση περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από την Τράπεζα Πειραιώς για να υποβάλλουμε την πρότασή μας. Η έκβαση του διαγωνισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς και θα επηρεάσει το business plan που θα καταρτίσουμε για το 2017».

Σύμφωνος με αυτή την κίνηση, η οποία αφορά στην απόκτηση μετοχικού πακέτου από 0,43 ευρώ έως 0,62 ευρώ ανά μετοχή, είναι και ο Σύλλογος Μικρομετόχων. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με τον δημόσιο πλειστηριασμό να έχει ορισθεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, εντός των επόμενων ημερών διοίκηση και μέτοχοι της ΣΟΥΡΩΤΗ αναμένεται να καταθέσουν από κοινού πρόταση αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ποσοστό ισοδυναμεί με 2.343.456 μετοχές και αποτελεί μέρος του μετοχικού πακέτου 17,8% που ανήκε στην εταιρεία «Μυστράς» και είχε δοθεί ως ενέχυρο στην Τράπεζα Πειραιώς, πού τώρα το εκποιεί. Βάση της αποτίμησης της τράπεζας η τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό θα είναι το 1.007.000 ευρώ.

Επενδυτική εταιρεία «φλερτάρει» με το ποσοστό
Προκειμένου να εξευρεθούν τα χρήματα και το ποσοστό να μην περάσει σε ξένα χέρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της επιχείρησης και να θίξουν παράλληλα τα συμφέροντα των μικρομετόχων, η διοίκηση της ΣΟΥΡΩΤΗ είχε ζητήσει παράταση από την Τράπεζα Πειραιώς για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, όπως και έγινε. Σε αυτή μάλιστα τη φάση έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας το 15% των μετοχών που εκποιούνται. Ωστόσο, τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται να απορρίπτουν το αίτημα και να μην είναι πρόθυμα να πάρουν πίσω έναν διαγωνισμό τον οποίο «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα.

Πληροφορίες του fortunegreece.com αναφέρουν πως μέχρι στιγμής καμία μεγάλη επώνυμη βιομηχανία δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη ΣΟΥΡΩΤΗ, ενώ υπάρχουν φήμες ότι επενδυτική εταιρεία από την Αθήνα εξετάζει σοβαρά την πρόταση να εμπλακεί στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα, αφού το τίμημα θεωρείται λογικό.

Είσοδος σε Ντουμπάι και Κορέα – Παύση δραστηριοποίησης στην Κίνα
Η ΣΟΥΡΩΤΗ, η οποία φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει εξαγωγική παρουσία στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς επίσης σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Σαουδική Αραβία και Κύπρο. «Πρόσφατα μπήκαμε στην αγορά της Κορέας και του Ντουμπάι, ενώ σταματήσαμε τη δραστηριότητα που είχαμε στην Κίνα. Στην ελληνική αγορά εξακολουθούμε να κατέχουμε το 38% της αγοράς και εκτιμάμε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα καταφέρουμε να κλείσουμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και λίγο υψηλότερα» προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης.
Σε ότι αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΣΟΥΡΩΤΗΣ το 56% ανήκει σε 1.400 μικρομετόχους, το 30% ελέγχεται από τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων, μερίδιο 16% έχει ο Δήμος Θέρμης, ενώ στα «χέρια» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται ποσοστό 4,5%.