Στα 7,72 τρισ. δολάρια ανήλθε η παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας

Στα 7,72 τρισ. δολάρια ανήλθε η παγκόσμια αγορά της βιομηχανίας
Photo: pixabay.com
Η έλλειψη εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούνται παραμένει πρόκληση για τον κλάδο.

Στα 7,72 τρισ. δολ. ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 ο κλάδος της Βιομηχανίας και Μεταποίησης, ενώ αναμένεται ότι θα φτάσει κοντά στα 11,93 τρισ. δολάρια μέχρι το 2032, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της N2Growth.

Ως κυρίαρχες τάσεις του κλάδου στην έκθεση αναδεικνύονται οι επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες για τη διαχείριση του ρίσκου, η υιοθέτηση στρατηγικών για την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και πρώτων υλών, η έμφαση στην εταιρική υπευθυνότητα, η εφαρμογή στρατηγικών προσέλκυσης και ανάπτυξης ταλέντου για τη μείωση των οικειοθελών αποχωρήσεων και η υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων για τη δημιουργία «έξυπνων» βιομηχανικών μονάδων παραγωγής.

Παράλληλα, η έλλειψη εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ρευστό περιβάλλον παραμένει πρόκληση, με την ψηφιακή κατάρτιση να προβλέπεται ότι θα γίνει μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για την κατασκευαστική βιομηχανία παγκοσμίως έως το 2024. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και σε στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και επανεκπαίδευση ή εξέλιξη του προσωπικού τους, σημειώνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για έξυπνους σένσορες και φορητές συσκευές, η υιοθέτηση των ρομπότ στη βιομηχανία σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό και η αυξανόμενη αυτοματοποίηση τόσο στη βιομηχανία όσο και σε άλλους κλάδους έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών στον βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα», σημειώνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner της N2Growth Greece.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν θέσεις Chief Supply Chain Officer είναι 17% παγκοσμίως. Ένας από τους λόγους είναι και το σχετικό πτυχίο, καθώς οι βιομηχανίες προτιμούν κατά βάση υποψηφίους με πτυχίο STEM – και οι γυναίκες που έχουν σχετικό πτυχίο είναι στατιστικά λιγότερες από τους άντρες υποψηφίους. Επίσης, μόνο το 14,9% των ρόλων στην ανώτατη διοίκηση καλύπτεται από γυναίκες στον κλάδο, ενώ σε επίπεδο μελών διοικητικού συμβουλίου σε εταιρείες του κλάδου, η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται στο 18,01%.

Όπως δήλωσε η Βασιλική Καβαλλιεράτου, Engagement Manager της N2Growth Greece «τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της μεταποίησης και της βιομηχανίας στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, συμβάλλοντας εκ νέου στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, ακολουθώντας διεθνείς τάσεις που εμφανίστηκαν στην μετά-covid εποχή και αλλάζουν ραγδαία τον κόσμο. Σε αυτές αξίζει να ξεχωρίσουμε το νόμο “CHIPS and Science Act of 2022” του Προέδρου Μπάιντεν, διοχετεύοντας περίπου 280 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και μεταποίησης ημιαγωγών με στόχο την ανάπτυξη των βιομηχανιών ηλεκτροκίνησης και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας περιορίζοντας την εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα. Σε αυτό το περιβάλλον, αξίζει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην βιομηχανία τόσο σε διοικητικές θέσεις, όσο και σε τεχνικούς ρόλους ενώ αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις όπως οι διακρίσεις, οι παρενοχλήσεις και η έλλειψη υποστήριξης για να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ