Στα email οι «αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με προθεσμίες και διορθώσεις

Στα email οι «αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με προθεσμίες και διορθώσεις
Photo: pixabay.com
Oι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αρχική τους δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου.

Στα email των μισθωτών και συνταξιούχων που εμπίπτουν στο μέτρο της αυτόματης υποβολής έχουν ήδη αποσταλεί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, προσυμπληρωμένες μαζί με τον λογαριασμό της Εφορίας. Αν οι φορολογούμενοι δεν προβούν σε αλλαγές στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αρχική τους δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Αν δεν το κάνουν, στις 2 Ιουλίου οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα. Μέχρι τότε, μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια των προσυμπληρωμένων δηλώσεων και να τις τροποποιήσουν αν χρειαστεί. Από τις 2 Ιουλίου έως και τις 26 Ιουλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς κυρώσεις, καθώς αυτές θα θεωρούνται ως αρχικές δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΑΔΕ αναφέρει στο μήνυμά της προς τους φορολογούμενους:

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προσυμπληρώσει τη δήλωσή σας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και έχουμε υπολογίσει τη φορολογική σας υποχρέωση.

Αν τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας την Τρίτη 2/7/2024. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας.

Αν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν στοιχεία, πρέπει να τα τροποποιήσετε ή/και να τα συμπληρώσετε και να υποβάλετε τη δήλωσή σας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ειδικότερα:

α) Μέχρι τη Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε την αρχική δήλωση.
β) Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (θα θεωρείται ως αρχική δήλωση).

Αν αλλάξουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για εσάς, θα ειδοποιηθείτε για να επισκεφθείτε την εφαρμογή, να δείτε τα νέα δεδομένα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.

Ειδικότερα:

α) Αν η μεταβολή γίνει πριν την υποβολή της δήλωσής σας, και συμφωνείτε με αυτή, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια. Θα λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα και θα υπολογίσουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.
β) Αν η μεταβολή γίνει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, και συμφωνείτε με αυτή, πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.

Αν δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις απαραίτητες ενέργειες.

Μπορείτε να ελέγξετε την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσής σας στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας «Έτος 2024» με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας.

Στην ίδια διαδρομή μπορείτε να δείτε τη φορολογική σας υποχρέωση επιλέγοντας «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου» ή «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ» κατά περίπτωση.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: