Στα ύψη η βενζίνη στην Ελλάδα μετά τη νέα κρίση του Ιράν

Στα ύψη η βενζίνη στην Ελλάδα μετά τη νέα κρίση του Ιράν

Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 6,9 λεπτά ανά λίτρο.

Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη Τρίτη ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, οι αγορές απάντησαν άμεσα, με αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, έφτασαν σε υψηλότερο σημείο από αυτό του 2014.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 6,9 λεπτά ανά λίτρο και αυτή του πετρελαίου, κατά 6,1 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Καυσίμων, στην αγορά η μέση τιμή της βενζίνης βρίσκεται στο 1,593 ευρώ ανά λίτρο και του diesel κίνησης στο 1,367 ευρώ ανά λίτρο.

Πιο έντονο το φαινόμενο της αύξησης των τιμών είναι στα νησιά, όπου οι Κυκλάδες έχουν το λίτρο της αμόλυβδη στα 1,823 ευρώ. Στο Νομό Δωδεκανήσου η τιμή της βενζίνης ανέρχεται στα 1,738 ευρώ το λίτρο, στο Νομό Ηρακλείου στα 1,644 ευρώ, στο Νομό Λασιθίου στα 1,660 ευρώ και στο Νομό Λέσβου στα 1,649 ευρώ.

Στις αγορές του κόσμου οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σήμερα στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων χρόνων, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην προοπτική επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο, μάλιστα, παράγει το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, σημειώθηκαν σε πάνω από 77,80 δολάρια το βαρέλι. Ενώ, οι τιμές του αμερικάνικου αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 71,75 δολάρια το βαρέλι.